Издвајамо Регион

РУДАН ОСУЛА ПАЉБУ:Тодорић се састаје са хрватском владом ноћу! Тко ту ноћи о поноћи кога је*е

Без длаке на језику, као и увек

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватска списатељица и колумниста Ведрана Рудан не устручава се да јавно изнесе своје мишљење о било којој актуелној теми, чак и када то значи да ће се неки озбиљно наљутити.

Своја размишљања објављује на блогу рудан.инфо, са кога вам преносимо њену последњу колумну „Агрокор, то сам ја“:

– Пред неколико тједана паркирала сам ауто на паркиралишту у Опатији. Платила сам мобителом. Два пута. Кад сам трећи пут покушала платити добила сам поруку да је плаћање преко мобитела “у квару”, морам особно доћи и платити преко аутомата. Била сам на пословном састанку, нисам у Опатију дошла да бих сатима шетала паркиралиштем и читала поруке власника. Састанак нисам могла прекинути, на шајби ме чекала глоба. Назвала сам их, затражила објашњење, рекла им да није моја грешка, послали су ме у ку*ац.

Ових сам дана од нотара добила рјешење о оврси. Износ који сам требала платити био је три пута већи од казне. Наглашено је да ме чекају “предвидиви трошкови” ако у року од осам дана не платим нови дуг. Банална хрватска прича. Платила сам дуг. Свима који живимо у овој клоаки кристално је јасно, обичном човјеку преостаје само да плаћа, плаћа, плаћа.

Свако додатно постављено питања укључује “предвидиви трошак”. “Систем”, ма тко он био, грађанима ове земље не прашта. Потпуно је свеједно јеси ли дужан за струју, вртић, воду, одвоз смећа. Бит ћеш овршен без милости. И болестан, и немоћан, на умору, беспослен. Због дуга од 1200 куна једна је грађанка Хрватске остала без крова над главом. Свако дерање хрватске коже, то треба рећи, увијек је у складу са законом.

Ових дана ево нам вруће теме. О дуговима је ријеч. Агрокор, за кога надахнути колумнисти знају рећи да, кад Агрокор прдне Хрватска добије крвави прољев, прди ли га прди. Смрад се диже до неба, а наша се Влада, наводно, са Тодорићем, састаје ноћу у неким дворима. Ноћу? Тко ту ноћи о поноћи кога је*е? Тко је ту ку*ва, а тко макро? Тко су муштерије знамо.

Тодорић није инкарнација успјешне Хрватске од јучер. Још му је Туђман пу*ио. Што се догодило? Прича о Агрокору јасна је к’о дан. Тодорић се залетио, криво процијенио, развалио раље и прогутао превелику рибу, сад се дави. У капитализму смо. Сватко од нас проживљава Тодорићеву причу.

Ипак, има за*еб. Тодорићева прича није Тодорићева. Она је моја. Предсједник Хрватског сабора, неки Петров, сеоски лијечник, шаље ми умирујуће поруке. Све ће бити у реду, Агрокор је приватна фирма, држава неће штитити Тодорића, она ће само бранити “државне стратешке интересе.” Петров, висококвалифицирани зајебант, најблаже речено, усуђује се у овим тешким тренуцима за мене, не за Тодорића, са грађанима Хрватске комуницирати онако како комуницира са луђацима у свом родном мјесту.

Не кужи да нама психијатар не треба ма колико био амбициозан. Једноставно, нисмо муњени. Јасно нам је и без његовог обраћања нацији да у Хрватској дугове плаћају људи који паркирају у Опатији, не Тодорић и не његова черга. У овој ћу причи, знам, докторе, да то и ти знаш, наје*ати ја и сви моји и ближи и даљњи. Једини тко неће наје*ати бит ће Тодорић и сви његови ближи и даљњи. Нећеш наје*ати ни ти јер си добро плаћени заштитник “државних стратешких интереса”.

Тодорић неће остати без дворца у коме живи, неће остати без дворца у Медвеји са хелиодромом на крову, неће остати без хеликоптера, авиона, бродова, отока у концесији, милијуна еура у кешу, неће платити “предвидиве трошкове”.

Зет ће му возити луда кола, и синови, кћи ће се у друштву Северине кесити на неком партију и показивати ми најновији модел шанелке који кошта 5 тисућа еура.

Дјеци погинулих хероја за Ускрс ће уручити чоколадног зечића, а посјетит ће и лудницу у родном мјесту уваженог психијатра Петрова и поклонит му 100 еура за његове пацијенте којима је у лудници боље него на слободи.

Онда ће се скупа са националним психијатром смијешити у камере државне телевизије. Можда ће обоје и пустити голуба у част оних који ће стати у обрану “државних стратешких интереса?”

И нека нам је! Агрокор је Хрватска, а Тодорић је Тодорић.

Извор:СрбијаДанас.цом/рудан.инфо