Издвајамо Спорт

ШОК ЗА ЕНДИЈА – СЈАЈНА ВЕСТ ЗА НОЛЕТА: Мареј испао на старту турнира у Индијан Велсу!

Ко је могао да замисли овакав почетак турнира мастерс серије у Индијан Велсу? Ко је могао да претпостави да ће већ на старту испасти најбоље рангирани тенисер света? А управо то је приредио квалификант Васек Поспишил, који је Ендија Мареја савладао са 6:4, 7:6(5) у другом колу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као најбољи играч на планети, уједно и први носилац на овом надметању, Мареј је био слободан на старту, а у другом колу је налетео на изузетно расположеног момка из Канаде.

Иако тек 129. на АТП ранг листи, Поспишил у последње време полако али сигурно почиње да се враћа у форму која му је, пре три године, донела и 25. позицију међу професионалним тенисерима. Томе може да захвали Марку Вудфорду, некада славном, леворуком играчу који је у дублу чак 12 пута освајао гренд слем турнире.

Заједно са 51-годишњаком из Аустралије, Поспишил је од краја 2016. променио режим тренинга, а резултат је стигао у виду највеће победе у каријери.

„Када бих могао да изаберем неколико најлепших тренутака откако сам почео да играм тенис, онда би ово био свакако један од тих. Победити најбољег на свету, и то неког ко се толико остварио у овом спорту, као што је то случај са Ендијем, стварно је невероватно“, рекао је 26-годишњи Канађанин.

Поспишил је најпре пребродио квалификације у граду у калифорнијској пустињи, потом надиграо 65. играча света, Јен-Хсун Луа у три сета, а сада успео да направи преокрет. И то за памћење.

Мареј је повео са 4:2 и, врло вероватно, био убеђен да ће лако изађи на крај са овим ривалом. Међутим, Васек Поспишил је тада заиграо као у трансу, освојио је шест гемова у низу и нашао се у ситуацији да има сет и брејк предности. Да Енди није тек тако на врху, показао је у наставку меча, јер је најпре брзо изједначио на 2:2 у другој деоници, онда спасао три узастопне меч лопте у тај-брејку. Ипак, четврту је, правовременим изласком на мрежу, Поспишил реализовао и заказао пустињски дуел са Душаном Лајовићем, који и сам бриљира у Индијан Велсу.

„Нисам данас добро сервирао, а то ми, свакако није било од помоћи. У другом сету сам био агресивнији, боље сам се позиционирао када би он излазио на мрежу. Ипак, неколико пута сам пропустио прилику да из тих ситуација поентирам. Васек је стварно имао фантастичне волеје, а и освајао је важне поене“, рекао је Мареј после пораза.

Шта овај Ендијев пораз значи за АТП трку?

Наизглед не превише, али Новаку ће свакако значити, можда и највише на психолошком плану. Наиме, прошле године је Мареј остварио само једну победу у Индијан Велсу, сада ни толико, па ће изгубити 25 од 45 бодова освојених минулог марта. Ђоковић брани титулу, тиме и 1.000 бодова, а свакако ће му пријати сазнање да Мареј није надмашио остварење из 2016, те да неће увећати свој бодовни салдо на АТП листи. Штавише, умањиће га за 25. Није много, али је овакав исход – заправо идеалан сценарио за повратак Ђоковића на светски врх брже него што би то Енди желео.

 

Извор: sport.blic.rs