Издвајамо Свет

ШОКАНТНА ИЗЈАВА УКРАЈИНСКОГ ПОСЛАНИКА: СССР предао Крим Украјини, како не би припао САД, Американци могу да га траже

Украјински посланик Андреј Артјоменко изјавио је на прес-конференцији да је СССР 1954. године предао Крим Украјини, наводно, како полуострво не би припало САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија је 1920. године добила кредит у висини од 50 милиона долара од Владе САД. Она је заложила Крим као територију која треба да буде предата САД, ако кредит не буде враћен“, рекао је Артјомено.

Посланик је изјавио да је СССР, када је 1954. године дошло време за враћање дуга, пошто он није исплаћен, како би сачувао Крим, полуострво предао Украјини.

Раније је украјински посланик саопштио да је Белој кући предао план за укидање санкција Русији. Према речима Артјоменка, он садржи, између осталог, украјински референдум о предаји Крима у аренду Русији на рок од 30 до 50 година, након чега ће бити одржан нови референдум којим ће се одредити коначан статус полуострва.

У коментару „Бизнис инсајдер“ Артјоменко је изјавио да располаже са информацијама да је Бели дом добио такав план. Како тврди посланик, о томе му је саопштио бизнисмен Феликс Сетер са којим се састајао у Њујорку ради разговора о односима са Русијом. Састанку је присуствовао и лични адвокат Доналда Трампа Мајкл Коен који је требало да преда документ администрацији Трампа.

Раније је Коен саопштио листу „Њујорк тајмс“, да је лично уручио предлог Мајклу Флину који је у то време био помоћник за безбедност америчког председника.

Представници Кремља су изјавили да је сама идеја предаје Крима у аренду апсурдна, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упитао „како може да се изнајми нешто што је већ твоје“.

Извор: rs.sputniknews.com