Издвајамо Србија

ТАЧИ СПРЕМА ХАОС: Прекида преговоре с Београдом због Харадинаја!

Фото: Јутјуб

Скупштина Косова усвојила резолуцију којом се тражи ослобађање злочинца ОВК, као и прекид дијалога с Београдом док не буде пуштен

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Приштине су и јуче стигле провокације на рачун Србије. Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом се тражи ослобађање Рамуша Харадинаја, али и прекид дијалога с Београдом све док бивши вођа ОВК, кога Србија тражи због ратних злочина, не буде на слободи.

Резолуцијом коју је парламент усвојио већином гласова тражи се да ослобађање бившег вође ОВК Харадинаја буде примарна обавеза, као и да влада тражи да ЕУ натера Србију да поништи све потернице и оптужнице против косовских Албанаца.

Дижу тензију

То, међутим, није једина провокација – и поред противљења САД и НАТО, влада Косова саопштила је да не одустаје од тога да Косово има своју војску у оквиру уставних решења. Тако је косовски премијер Иса Мустафа рекао да оснивање војске не може да буде талац Србије, односно Београда, већ да је унапређење улоге Безбедносних снага у војску у интересу свих грађана Косова, без обзира на њихову етничку припадност.

Реагујући на ове провокације, председник Николић је заказао хитну седницу Савета за националну безбедност у понедељак.
– Покушаћемо да спречимо да Албанци сруше све што смо до сада постигли у Бриселу. Не смемо дозволити да се направи хаос – рекао је Николић за Курир.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упозорава да потези Приштине додатно подижу тензије.
– Очигледно је да не постоји добра намера и политичка воља Приштине да се кроз успостављени дијалог постижу одрживи споразуми. А захтев за политичко поништавање оптужница и потерница показује негирање владавине права и европских стандарда, подиже тензије и додатно подрива поверење и стабилност – рекла је она за Курир.

Не желе мир

Директор Канцеларије за Косово и Метохоију Марко Ђурић казао је да је Србија изненађена оваквом одлуком.
– Сматрамо да је сада јасно да је све што су политички представници косовско-метохијских Албанаца претходних месеци радили на подизању тензија било заправо само тражење изговора да се прекине нормализација односа и дијалог са Србима и Београдом. Ми остајемо посвећени разговорима као начину за решавање спорова и усклађивање интереса с политичким представницима Албанаца, међутим, после јавног изјашњавања покрајинске скупштине о позиву на прекид дијалога, и дубоко погрешног и нелегалног покушаја формирања такозване косовске војске, јасно је да нису сви актери у дијалогу истински опредељени за стабилност и мир – поручио је он.

Милорад Додик
КОСОВУ ВОЈСКА, И РС ОНДА ВОЈСКА

Председник РС Милорад Додик упозорио је јуче да су настојања приштинских власти да насилно формирају војску самопроглашеног Косова ударац на укупну стабилност у региону.
– Задовољан сам чињеницом да су се НАТО, САД и други фактори са запада успротивили формирању војске Косова, које Тачи упорно најављује већ дуже време. Уколико НАТО и САД ипак попусте на том питању, то ће само још више ојачати захтеве у Српској да се врати изворном концепту Дејтона и организацији војске РС – рекао је Додик.

Маја Коцијанчич
КОСОВО НЕ ДОПРИНОСИ НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА

Захтев за прекид дијалога између Београда и Приштине који се одвија уз посредовање ЕУ, у оквиру Резолуције коју је парламент Косова усвојио, не доприноси нормализацији односа и у супротности је са обавезама Косова.
– Позивамо све политичке лидере на Косову да наставе с конструктивним ангажманом у дијалогу, да спроведу споразуме који су досад постигнути и да самим тим остваре напредак, како у погледу нормализације односа тако и у погледу европске перспективе – рекла је портпаролка европске службе за спољне послове Маја Коцијанчич.

Извор:Реутерс/Курир.рс/Д. Луковић – Б. Бојић