Издвајамо Свет

Тајни агенти ЦИА, НСА, ФБИ снимљени како у онлајн купљене рачунаре, убацују шпијунски вирус, пре него што стигну до власника!

“НСА, у сарадњи са ЦИА и ФБИ, пресреће испоруке лаптопова и ПЦ рачунара који су купљени “онлине”, како би инсталирала шпијунски вирус, пре него што стигну до својих власника.”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у новом извештају “Дер Спиегел-а” на основу интерних докумената НСА, елитна јединица обавештајне агенције за хаковање (ТАО) је у стању да скрене онлине испоруке у сопствене “тајне радионице“ специјалном методом.

Један од производа који НСА користи да угрози циљану електронику је назван “Цоттонмоутх”, и доступан је од 2009. године. То је УСБ “хардвер имплант“ који тајно обезбеђује даљински приступ НСА компромитованим машинама.

Овај алат, између осталог, је доступан НСА агентима кроз оно што “Дер Спиегел” описује као неку врсту шпијунског каталога. Извештај указује да каталог нуди други улаз у хардвер и софтвер најистакнутијих технолошких произвођача, укључујући Цисцо, Јунипер Нетwоркс, Делл, Сеагате, Wестерн Дигитиал, Маxтор, Самсунг и Хуаwеи.

Многи од циљева су америчке компаније. Извештај указује да НСА може чак искористити извештаје о грешкама из “microsoft windows” оперативног система, тако што пресреће извештаје о грешкама и утврђује шта није у реду са рачунаром мете, НСА га затим може напасти са Тројанцима или неким другим злонамерним вирусом.

Везано за извештај “Дер Спиегел-а”, виши потпредседник “Цисцо-а” Џон Стјуарт је написао: “Дубоко смо забринути за било шта што може утицати на интегритет наших производа или мрежа наших клијената.“

Извештај Дер Спиегел-а, који даје шири поглед на “ТАО” операције, такође истиче сарадњу НСА са другим обавештајним агенцијама за спровођење својим планова. За разлику од већине НСА операција, које су омогућавале даљински приступ метама, “Дер Спиегел” наводи да “ТАО” програми често захтевају и физички приступ метама.

Да би добили физички приступ, НСА је наводно радила са ЦИА и ФБИ на остељивим мисијама које су понекад укључивале да НСА агенти лете у ФБИ авионима како би поставили прислушкиваче. “То их пребацује на њихова одредишта у право време и може им помоћи да поново неопажено нестану“, наводи се у извештају.

НСА се тренутно суочава са притиском јавности, Конгреса, федералних судова и оних који заговарају приватност над њиховим шпијунским програмима. Ти програми, који укључују групно надгледање телефона америчких грађана, како наводе критичари, крше уставну заштиту против неразумних претреса, и откривени су раније ове године од стране Едварда Сноудена.

Поред програма који прикупљају податке о америчким држављанима, Сноуденови документи су такође дали много бољи увид на то како шпијунска агенција обавља друге надзорне операције, укључујући и прислушкивање телефона страних лидера на високом нивоу.

 

Извор: Wебтрибуне.рс