Издвајамо Свет

Трамп је доживео најтежи политички пораз до сада, али ИМА ПЛАН како да се освети демократама

Амерички председник Доналд Трамп назвао је новинара „Вашингтон Поста“ Роберта Косту након повлачења свог закона о здравству из процедуре, и јавио му је да је предлог закона који би заменио Обамакер повучен. Назвао га је са скривеног броја, мирног гласа и рекао: „Хало, Боб. Па, једноставно смо га повукли“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што је Коста поставио било које питање, Трамп је кренуо да објашњава због чега је донео одлуку о повлачењу, и за све је окривио демократе, пише Јутарњи лист.

– Нисмо могли да добијемо нити један глас демократа, а нешто мало нам је фалило, јако мало, па смо га повукули – рекао је.

Додао је да нема намеру да врати закон на гласање, већ планира да чека док садашњи закон не западне у проблеме, након чега верује да ће демократе хтети да сарађују са њим и поправе Обамакаре.

– Као што знаш, већ годинама говорим да је најпаметније пустити Обамакаре да експлодира, и онда постићи споразум с демократама и имати један заједнички договор. И они ће доћи код нас, ми нећемо морати да идемо код њих, након што Обамакаре експлодира – рекао је.

– Лепота у томе је да је Обамакер њихов. Па, кад експлодира, склопићемо предиван споразум за народ.

На питање мисли ли заиста да чека да му демократе приђу пре него што настави реформу здравства, одговорио је потврдно.

– Па да. Никад нисам рекао да ћу га укинути и заменити у првих 61 дана – рекао је Трамп је и тиме директно противуречио сам себи и својим саветницима, који су још у новембру најавили да ће започети укидање Обамакера првог дана по уласку у Белу кућу.

– Хеј, могли смо то да урадимо. Али нисмо добили ни један глас демократа, ни један. Дакле, то значи да је Обамакаре њихов, и кад то експлодира, онда ће они доћи к нама у жељи да спасе штогод је остало, и ми ћемо склопити прави договор, рекао је.

На питање зашто не покуша да скупи још гласова овај викенд и поновно покрене гласање следеће недеље, са измијењеним предлогом закона, Трамп је одговорио:

– Па, могли бисмо и то. Али нисмо то учинили. Увек је могуће – рекао је и додао: „Били смо близу“.

На Костин коментар како су бројни републиканци фрустрирани председником Конгреса Полом Рајном и питање је ли и он фрустриран, Трамп је рекао како га не криви.

– Не кривим Пола. Он је врло напорно радио на овоме. Уопше не кривим Пола – рекао је Трамп.

Разговор је завршио понављајући своју тезу да је здравство у рукама демократа.

– Поправићу га кад експлодира. Доћи ће да траже помоћ. Мораће. Ево добрих вести: Здравство сада у потпуности припада демократама, рекао је.

Извор:Јутарњи лист