Издвајамо Свет

У овој земљи сви МУШKАРЦИ од 20 до 50 су ВОЈНИЦИ! Ево која је то земља а није Кина ни Израел

Замислите државу с највећом заступљеношћу становништва у војсци

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замислите државу у којој су сви мушкарци од 20 до 50 година војници који – у дословном смислу – спавају с аутоматским оружјем испод кревета. Замислите државу која својим грађанима и после 50-те године живота поклања “дуге цеви” и радује се док су живи, ​​да их види на војним вежбама и полигонима.

Замислите државу која своје грађане моли да купе бар пиштољ (боље, пушку) с попустом. Замислите државу са војском од 22.000 војника која је у стању за највише четири сата пред непријатеља изађе са 650.000 војника, а у року од два дана – с војском од 1,7 милиона људи који су одлично утренирани и организирани, а и сасвим добро наоружани.

Примера ради: Оружане снаге САД-а чине 1,3 милиона војника, са исто толиком резервом, а војска Kине – 2,4 милиона, плус још један милион у резерви.

А узмите у обзир да ту до зуба наоружану земљу – од Женеве до Давоса и од Цириха до Лугана – чине планине избушене тунелима и атомским склоништима, складиштима оружја и хране, као и ракетно-артиљеријским упориштима усеченим у гранит.

Швајцарска војска није једина у свету с кадровско-полицијском структуром. Тако је устројен и Бундесвер. У суштини, ради се о формули: пуно војника + пуно кадровских официра и подофицира + резервисти-цивили + војне вежбе = излазак на борбене положаје када се мора.

Швајцарска је довела до савршенства принцип: војска и народ у – једно. Та земља има око 9.000 кадровских официра, углавном у ваздухопловству. У служби и на усавршавањима стално је 10-15 хиљада официра. Војници служе по три месеца. Сви одлазе у Рекрутенсцхуле – Éцоле де рецруе или на српском – Школа за регруте.

Kад прођу ту 90-дневну обуку, држава им даје оружје (пушку или пиштољ) са два оквира муниције. По три униформе за различита годишња доба, заштитни прслук и шлем. Војници све то носе својим кућама. А како чувају – нико не проверава.

До 32. године живота – војници су у статусу Аусзуг (током десет година, у својој јединици има осам тронедељних вежби), до 42. – у статусу ландwер (три пута по две недеље), а до 52. – у статусу Ландстурм (једном по две недеље).

Чим Швајцарац загази у 52-годину живота, добија отпуст из војске, и враћа пушку. Остају му само обвезе за случајеве опште мобилизације. Швајцарска има 7 и по милиона становника, али војно-обрамбени прорачун од немалих пет милијарди долара. У наоружању има преко 800 тенкова и других оклопних возила (420 “Леопарда”, 150 М-109 …). Ту је и 14 ескадрила с више од 350 борбених и 120 школских војних авиона и 100 хеликоптера …

Швајцарска не дозвољава да њени пилоти буду млађи од авиона којима управљају, а то се Американцима често догађа…

Извор:СрбијаДанас.цом/факти.орг