Издвајамо Русија

ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ОТКРИВАЈУ: Ево зашто је Путин повећао бројност руске армије на 1,9 милиона људи

Војни стручњаци објашњавају председнички указ стварањем нових видова војске и нових база, на пример у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број припадника оружаних снага Русије од 1. јула ће се повећати на 1,9 милиона. Такав указ је потписао председник Русије Владимир Путин. Армија ће у поређењу са јулом 2016. године добити 19.000 људи, од тога 13.698 војника и 5.357 цивила. Према подацима за јануар 2017. године армија Русије броји 1.897.694 припадника (од тога 1.013.000 војних лица).

То је редак пример за последњих неколико година да се повећава бројност неке безбедносне структуре. У фебруару 2015. године лист „Коммерсант“ је саопштио да је Министарство финансија предложило свим руским правосудним органима у оквиру формирања новог срезаног буџета да значајно смање трошкове или отпусте 10% службеника. Тада је у многим безбедносним структурама заиста смањен број запослених.

Бивши заменик начелника Главне оперативне управе Генералштаба Русије, генерал-лајтнант Валериј Запаренко, у разговору за лист „Газета.Ru“ није искључио могућност да је повећање људства у армији везано за појаву нових видова војске, између осталог трупа за информационе операције.

„Наша земља није мала као Бахамска острва“

По мишљењу бившег начелника за наоружање у оружаним снагама Русије, генерал-пуковника Анатолија Ситнова, у случају опасности се може догодити да Русија неће моћи да појача трупе на потребном правцу путем стратешког прегруписавања, и због тога је важно да већ сада, у мирнодопском периоду, постоје јединице које су потпуно комплетиране и у погледу технике и у погледу људства, и спремне за моментално вођење борбених дејстава.

„Због тога је одлука председника Русије потпуно у складу са новонасталом војнополитичком ситуацијом. Наша земља није мала као Бахамска острва. Русији су потребни комплетни контингенти трупа и снага на свим стратешким правцима“, сматра Ситнов.

Посебну пажњу у данашњим условима треба постветити развоју и усавршавању свих обавештајних средстава – од космичке технике, до агената на терену, сматра овај високи официр.

Нажалост, повећање људства није тако велико као што захтева савремена војностратешка ситуација, истакао је бивши начелник Главног штаба ратне морнарице, адмирал Виктор Кравченко. „Ипак је за овакву земљу мало да има само милион војника“, рекао је Кравченко.

„13.000 војника је управо једна дивизија“

Размештање нових јединица копнених трупа на западној граници Русије и на Курилским острвима захтева додатно људство, слаже се бивши командант копнених трупа, генерал армије Алексеј Маслов. „Али ја не мислим да је одлука Русије везана само за копнене трупе. Исто толико пажње данас треба посветити и другим видовима оружаних снага и родовима војске“, истакао је Маслов.

Ако у оружаним снагама у овом тренуку има око милион људи, онда је опрема потпуно комплетирана за 80-85%, тј. за 800-850 хиљада војника и официра, истакао је бивши начелник Главне оперативне управе Генералштаба, генерал-лајтнант Генадиј Макаров.

„Нешто више од 13.000 војника свакако није много. Штавише, за такву земљу као што је Русија то је веома мало“, рекао је он.

По генераловом мишљењу, донета одлука је везана за формирање нове мотострељачке дивизије на Курилским острвима.

„13.000 војника је управо једна дивизија“, подсетио је Макаров.

Поједини високи официри из главне и централне управе Министарства одбране Русије такође су претпоставили да је повећање људства у армији и морнарици везано, између осталог, и за контингент оружаних снага Русије у Сирији, и за стварање сталних база у овој земљи. Стручњаци не искључују могућност да се ради о потезу који ће обезбедити новоформираним базама чврсту и законски добро засновану организациону и кадровску структуру.

Број активних припадника оружаних снага 2015. године према подацима Globalfirepower

1. Кина (2.335 милиона)

2. САД (1.4 милиона)

3. Индија (1.325 милиона)

4. Русија (766.325)

5. Северна Кореја (700.000)

 

Извор: Руска реч