Издвајамо Србија СРБИЈА ЈАВЉА

ВУЧИЋ НА САМИТУ: На састанцима све супер, чим се заврше опет свађе и сукоби

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сарајеву да је лепо што ће председници влада са самита изаћи са још једном декларацијом, али је упозорио да ће, чим се састанак заврши, опет бити свађа и сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На састанку премијера Западног Балкана, Вучић је замолио домаћине да не називају све присутне државама, јер ни он то не ради и да буду једнако осетљиви према Србији, „онако колико смо ми осетљиви кад говоримо о њима“.

– У питању је сентимент Србије, и ово не говорим због кампање – рекао је Вучић поводом представљања Исе Мустафе као представника државе Косово, иако нигде нису истакнути симболи ни застава Косова.

Премијер Србије је назначио да о проблемима треба отворено говорити и да сви причају када је Србија за нешто одговорна, а да се „гура под тепих“, када је неко други одговоран.

Пет провокација Приштине у 10 дана

Он је навео 5 проблема у односима Београда и Приштине у само последњих 10 дана.

То су иницијатива за формирање војске, декларација о прекиду дијалога, захтев за отимање имовине, припрема специјалног одељења за суђење Србима и ноћашње хапшење председника општине Ранилуг јер је носио Вучићеве изборне плакате.

Вучић је поновио да не тражи никакву реакцију већ да само жели да каже да се дешавају ствари које нису договорене, и такође и да није реаговао ни када је изостала реакција на то када је било јасно ко крши постигнуте договоре у Бриселу.

Према његовим речима потребно је три сата, а некада и три минута да се договор прекрши.

Вучић је рекао да су њихови односи су добри на скуповима „јер тад причамо о економији“.

– Кад се они заврше онда причамо само о политици, или не причамо уопште – казао је Вучић и наводећи, да су пре три године у Берлину разговарали о изградњи аутопута Ниш-Приштина-Драч, а да се данас сви надамо Европској унији, а да се рокови стално померају.

Датуме више нико не помиње

– Да ли ми данас сви верујемо у ЕУ перспективу? Сви се надамо, али не знам знамо ли исход. Стално се рокови померају. У Србији више датуме нико не помиње. Чини ми се да је тако и на многим другим местима на Западном Балкану. Волео бих да је европска перспектива несто јаснија – нагласио је премијер Србије.

Вучић је рекао да Србија жели да види регион као јединствен простор, иако многи то не желе и поручио да „Србија неће бити џак за ударање, јер ми то никоме не радимо“.

– Сваку реч меримо сто пута пре него што било шта кажемо о некој од земаља региона – истакао је Вучић.

Он је замилио ЕУ да имамо стално неку врсту дијалога и унапређења наших односа и поновио да од Берлина пре три године „не видесмо ни километар аутопута“.

Такође је замолио да Ниш буде следећи град за састанак у оквиру Берлинског процеса, после Трста.

Јединствено тржиште за ниже цене

Вучић је рекао да је поносан што је са западног Балкана и истакао да овде живе добри људи који могу да остварују и већи економски раст од већег делу централне, источне и западне Европе.

Како је објаснио српски премијер предности стварања јединственог тржишта јесу, пре свега, ширење тржишта, које би од малих, расцепканих, појединачних тржишта, створило велико од готово 20 милиона потрошача различитх роба и услуга.

“Имате ту и коришћење ефеката економије обима, који настају као последица ширења тржишта, а који подразумевају не само већу производњу, већ и ниже цене, што је изузетно важно за становништво. То доводи до веће конкурентности производа из региона, а што је сада често лимитирајући фактор услед високих цена и недовољних производних капацитета”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би се таквим тржиштем повећала конкуренција, ефикасност предузећа и степен иновативности.

Звиздић: Мир и стабилност кључни

Стабилност, мир и сигурност на овом простору су кључни за политички, социјални и економски развој земаља западног Балкана, због чега премијери наших држава имају одговорност да задрже наше земље на европском путу, поручио је данас председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

Звиздић је, на отварању састанка премијера земаља Западног Балкана, који се одржава у Сарајеву, констатовао да у овом тренутку свих шест држава региона имају веома стимулативне и оптимистичне показатеље да су успешно оствариле све обавезе са своје европске агенде, која је, како је рекао, постала заједнички циљ и кључни фактор сарадње.

Извор:Танјуг