Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ОБЕЋАО: Србија неће тражити да буде део алијансе која је убијала нашу децу, нити било које друге алијансе

Државна церемонија обележавања 18 година од почетка НАТО бомбардовања почела је код Железничког моста са спомен-обележјем у Грделичкој клисури.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обележавању годишњице присуствују бројни грађани, премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, који су положили венце на спомен/обележје, а то су учиниле и породице страдалих у возу који је погођен НАТО пројектилима у тренутку док је прелазио мост.

Вучић је, заједно са породицама страдалих у возу који је погођен НАТО пројектилима у тренутку док је прелазио мост, положио венац и одао почаст свим жртвама страдалим у НАТО агресији.

“Још смо ту, још смо живи, напунили смо 18 година”, рекао је Вучић.

Премијер је навео да је Србија данас слободна и да постаје све јача и већа и да никада више неће страдати на начин како је то било 1999. године, као и да неће тражити да постати део НАТО, нити било које алијансе.

“Читава Србија данас у дане жалости слави пунолетство. Слави Србија што је поново видљива што је проходала и што од данашњег дана може само напред”, казао је данас Вучић подсећајући да је прошло 18 година од најбруталније агресије.

Он је рекао да Србија чува слободу и да је никада неће дати.

“Наш је избор да са свима сарађујемо да односи са НАТО буду пристојни”, казао је Вучић и додао да Србија неће тражити да буде део алијансе која је убијала нашу децу, нити било које друге алијансе.

Навео је да је пре тачно 18 година на овај дан почела НАТО агресија – “трагичан рат у коме 19 земаља имало потребу да покажу да су богатије и наоружаније од мале Србије”, рекао је Вучић на церемонији у Грделичкој клисури поводом 18. годишњице почетка НАТО бомбардовања Југославије.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик је на церемонији у Грделици рекао да РС неће дозволити успостављање НАТО границе на Дрини.
На обележавању Дана сећања на жртве агресије НАТО у Грделичкој клисури, Додик је казао да Република Српска не прихвата да буде део тог војног савеза и “мимо Србије”.

“Република Српска зна да се налази у БиХ али то није наш избор већ морање. Сви знају да волимо Србију која се данас гради и развија и која жели да заузме место које јој припада у региону. РС не прихвата да буде део НАТО и мимо Србије, нећемо и не можемо да прихватимо НАТО границу на Дрини”, казао је Додик.

По његовим речима, циљ Републике Српске је “увек била снажна и јака Србија”.

“Поносни смо на Србију. Годинама уназад бранили су нам да кажемо да волимо Србију. Ми нисмо босански Срби већ Срби, зато данас заједно на многим местима враћамо сећања на страдале”, рекао је председник РС.

Додик је оценио и да је у 20. веку српски народ страдао до мере биолошког истребљења а да је саучесништво НАТО у том процесу било видљиво и у Србији и у Републици Српској.

“Увек су налазили лажне изговоре за своје интервенције, од Маркала до Рамбујеа. Данас морамо да се присетимо страдања многих невиних људи, да оплакујемо наше жртве на многим местима, од Јасеновца, Пага, Пребиловаца где су нас масовно побили они с којима смо живели”, казао је председник РС.

Поред Вучића и Додика, венце на споменик положили су и представници Народне скупштине, Министарства одбране, Војске Србије, града Лесковца, бројних удружења грађана.

 

Извор: Блиц