Издвајамо Србија

БРЖЕ, ЈАЧЕ, БОЉЕ: Цена бензина и дизела скочила 12 динара, постоји ли оправдање?!

Бензин и дизел су за последњих шест месеци поскупели 10 до 12 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И ту није крај, јер се најављују нова поскупљења и то и до пет динара по литру. Ипак, стручњаци тврде да су та поскупљења у складу с кретањима на светском тржишту.

Статистика каже да просечан возач у Србији потроши мање од једног резервоара горива месечно. То је око 35 литара, тако да повећање цене бензина од два динара на крају месеца кућни буџет оптерети за 70 динара. Ипак, има оних који троше много више горива и који осете и динар поскупљења.

У Удружењу нафтних компанија Србије кажу да мноштво медијских најава о поскупљењу или појефтињењу горива јесте у функцији шпекулација на тржишту сировом нафтом. На цену утиче низ фактора, не само геостратешка ситуација у подручјима где су највећи произвођачи нафте, него и разлике у курсу долара.

“Сама Сирија није битан извозник сирове нафте да би евентуално изазвала проблем са ценом. Међутим, уколико дође до озбиљније нервозе на страни потражње, уколико се због затезања и геополитичких тензија повећа куповина нафте, то може да доведе до повећања цена, али тога тренутно нема”, каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Дијаграм показује да већих одступања у цени сирове нафте нема и да се она последњих месеци креће од 50 до 57 долара по барелу. Такође, ако се упореде дијаграми малопродајних цена бензина и дизела у Србији, види се да они, са малим закашњењем, прате цену сирове нафте на светском тржишту. Цене горива се у Србији слободно формирају, и зависе од понуде и тражње. Наравно, и величина енергетских субјеката утиче на кретање цена на тржишту. Држава кроз акцизе партиципира у малопродајној цени са 55 процената.

“Држава заправо има могућност да уколико дође до нагле експанзије цена сирове нафте, до још веће експанзије цена у малопродаји горива, да утиче смањењем акциза, и то по закону о акцизама је предвиђено да Влада може, без измене закона о акцизама да умањи захватање по том основу за 20 процената”

Када поремећај на тржишту нафте нестане, држава има могућност да акцизе врати на претходни ниво. Србија, као и многе државе у Европи искористиле су ту могућност 2012. године, када су акцизе биле умањене на период од пола године.

 

Извор: Б92