Издвајамо Православље

ЗА ГАВРИЛА И МИХАИЛА ОД АРХАНЂЕЛА СИГУРНО ЗНАТЕ: Ево којих су преосталих пет

Фото: Јутјуб

У хришћанству се говори о постојању хиљада и хиљада арханђела, а само је њих седам познато по имену. Сви сугурно знамо за двојицу, а огромна већина нашег народа не зна имена преосталих пет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише Срба слави светог Николу а друго место по броју слава код нас заузима арханђел Михаил. Ређа је слава у част арханђела Гаврила, али ипак се и она убраја међу оне које слави велики број припадника нашег народа.

Небеску хијерархију делимо у три категорије, и то су виша, средња и нижа, а свака од њих се даље дели на три чина.

Први и најближе Богу суе серафими и сматрају се за четворо- или шестокрилате симболе светлости. После њих иду херувини који помажу у спознаји Бога и чувари су раја, и исто тако просвећују мудрошћу.

Трећи чин су они који “изливају силу правосуђа на престоле земљаских судија и владара”.

У нижој категорији небеских бића, која брину за народе и световни суд.

После њих долазе арханђели и коначно анђели (чије име н“посланик, весник, гласник”) они су чувари људи, небеска војска, бића која јављају тајне и божије намере, и наводен на врлину и блиски су људима.

Иако постоји на хиљада арханђела позната су анм само имена њих седам

МИХАИЛ

У десној руци држи копље, а у левој држи зелену палмину гранчицу.

Његово име на хебрејском значи “онај који је као Бог”.Од 6. века у постаје војсковођа који предводи Божију војску у небеском рату против Луцифера, којег је и победио.

ГАВРИЛ

Други арханђел по рангу. Име му значи “Божија сила”. Божији је гласник и људима саопштава његове поруке и одлуке. У инконографији је представљен у десној руци са лампом, а у левој огледалце које симболише Божију премудрост.

Ово су остали мање познати арханђели!

РАФАИЛ

Рфаили или Рафаело, што значи “Бог лечи”. Сматра се исцелитељем људи, а и животиња; он долази тамо где је позван, и не може да помогне ако не постоји добра воља код човека.

УРИЛ

Његово име значи “божанска светлост” или “Божија ватра”. И влада небеском светлошћу. Приказан јеса мачем у десној руки која је прислоњена на груди а у левој огњени пламен.

САЛАТАИЛ

Његово име значи “молитва Богу“, и на основу тога се третира као посредник у молитвама и онај који помаже људима да моле. Приказан је погнуте главе, обореног погледа, са рукама преко груди у полажају када се моли.

ЈЕГУДИЛ

Негово име значи “Хвалите Бога” и он се не не помиње у Библији, већ само у црквеном предању, а на фрескама је често приказан како држи златну круну у десној руци-што симболише богоугодна и света дела људи, те бич од три црна ужета у левој-што симболише казну за грех.

ВАРАХИЛ

Његово име значи “Божији благослов” и помиње се у апокрифној Трећој књизи пророка Еноха као један од принчева анђела који предводи 496.000 миријада анђела. Иако Енохова књига није прихваћена у канону, он јесте прихваћен. Приказан је са белом ружом у руци, прислоњеном на груди или са латицама руже на одежди.

Извор:мојкутак/опанак