Издвајамо Свет

КИМ ОТВОРЕНО ПРЕТИ ТРАМПУ: Потопићу ту животињу

Два јапанска брода – разарача учествоваће у заједничкој војној вежби са америчким носачем авиона „Карл Винсон“ у Кинеском мору. Северна Кореја прети потапањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два јапанска војна брода су још у петак кренула из луке на западу Јапана, како би се придружили америчком носачу авиона „Карл Винсон“, а како се наводи, јапански разарачи ће вежбати „разне тактике“ са америчком групом, преноси Ројтерс.

Јапанске снаге за поморску самоодбрану (МСДФ) не наводе колико ће јапански разарачи остати са америчким носачем.

Северна Кореја је саопштила да је спремна да потопи амерички носач авиона, како би демонстрирала своју војну моћ.

– Наше револуционарне снаге спремне су за борбу и за потапање америчког носача авиона само једним нападом – објавиле су државне новине Родонг Синмун у недељном коментару, преноси Ројтерс.

Те новине су носача авиона упоредиле са „грубом животињом“ и навеле како би напад на њега био „прави пример демонстрације снага севернокорејске војске“.

У Северној Кореји у уторак се обележава 85. годишњица оснивања Корејске народне армије, а Ројтерс подсећа да је та земља све важне годишњице обележила пробама наоружања.

Амерички професор ухапшен је на међународном аеродрому у Северној Кореји, а за сада није познат разлог његовог хапшења.

Бивши професор на научно-технолошком Универзитету Јанбиан, чије је само презиме Ким објављено, радио је у хуманитарним групама у Северној Кореји, а ухапшен је у петак, пренела је јужнокорејска агенција Јонхап.

Његово хапшење је последње у низу хапшења америчких држављана, а друга двојица американаца – студент и свештеник недавно су ухапшени у тој држави и осуђени на дугоодишње робије због онога што Пјонгјанг назива „субверзивне активности против државе“.

Национална јужнокорејска обавештајна служба саопштила је да „није свесна“ хапшења америчког професора.

Извор:Танјуг