Здравље Издвајамо

КУКУРУЗНИ ХЛЕБ ЧИНИ ЧУДО ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ: Смањује холестерол и побољшава варење(РЕЦЕПТ)

Уколико на време желите да предузмете нешто у вези са очувањем свог здравља, предлажемо вам да што чешће уместо хлеба од пшеничног брашна у своју исхрану уврстите овај хлеб

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сигурно сте пуно пута до сада чули приче о томе како хлеб од чистог пшеничног брашна није здрав и како његово дугорочно конзумирање у већим дневним количинама може оставити последице на здравље. Такве приче темеље се на чињеницама које су недвосмислене и потпуно тачне.

Конкретно, ризик од настанка појединих здравствених сметњи, као што су гојазност, дијабетес и друге здравствене сметње, вишеструко се увећава уколико конзумирате хлеб од пшеничног брашна у већим дневним количинама. Зато, уколико сте ове чињенице схватили озбиљно и уколико на време желите да предузмете нешто у вези очувања и унапређења свог здравља, предлажемо вам да што чешће уместо хлеба од пшеничног брашна, у своју исхрану уврстите хлеб од кукурузног брашна.

Разлог више за такву одлуку имаћете када откријете колико позитивно кукурузни хлеб утиче на здравље. О томе и о начину на који сами можете припремити кукурузни хлеб прочитајте у наставку текста који је пред вама.

Која су лековита својства кукурузног хлеба?

За разлику од хлеба од чистог пшеничног брашна, хлеб од кукурузног брашна садржи знатно мање угљених хидрата, па самим тим и мање калорија. Као такав, кукурузни хлеб је неупоредиво здравије конзумирати уколико желите да задржите своју витку линију или да се решите вишка килограма.

Поред тога, кукурузни хлеб садржи и знатно мање глутена, него што је то случај са хлебом од чистог пшеничног брашна. Самим тим, треба да знате да кукурузни хлеб умањује ризик од настанка алергијских реакција у организму. Уз све наведено, у лековита својства кукурузног хлеба убраја се и то што се овај хлеб лако вари и чак утиче на побољшање функције варења, као и на побољшање пробаве, због чега се посебно препоручује у случају присуства дијареје или у случају присуства честог надимања црева. Кукурузни хлеб такође смањује ризик од таложења лошег холестерола на зидовима крвних судова.

Како да сами припремите кукурузни хлеб?

Уколико су вам се горе наведене информације везане за кукурузни хлеб учиниле као довољан разлог да овај хлеб и сами пожелите да направите, упутство за његову припрему је следеће.

Шта вам је потребно?

За припрему кукурузног хлеба потребно вам је: 250 грама кукурузног брашна, 250 грама пшеничног брашна, једна равна кафена кашика соли, једна равна кафена кашика кристал шећера, око 50 грама свежег квасца, пола кесице прашка за пециво, 4 децилитара млека, мало уља.

Процес припреме хлеба од кукурузног брашна:

Када сте обезбедили све неопходне састојке за припрему хлеба од кукурузног брашна, прво што је потребно да урадите јесте да мешањем добро сједините наведене количине кукурузног брашна, пшеничног брашна, соли, шећера и прашка за пециво.

Када сте то урадили, од наведене количине млека, издвојте 3 децилитра и то загрејте тако да прокључа. Укључало млеко, долијте преостали децилитар млека и у томе растопите квасац. Тако припремљеном мешавином млека и квасца прелијте мешавину брашна и других састојака и замесите компактно тесто.

Када сте замесили тесто, оставите га да одстоји око сат времена, а затим га премесите, поспите са мало мешавине кукурузног и пшеничног брашна и обликујте га у хлеб. Тако обликован хлеб убаците у плех који сте премазали уљем и посули пшеничним брашном. Хлеб пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око пола сата, односно све док корица хлеба не поприми боју какву желите.

Испечен хлеб извадите из плеха, завијте га у чисту памучну кухињску крпу, мало га попрскајте водом и оставите да се прохлади или потпуно охлади, а затим га исеците и послужите уз оброк. Овако припремљен кукурузни хлеб сигурни смо да ће вам се допасти толико да ћете га често припремати и користити у својој исхрани.

Његов квалитет, нагласићемо још једном, не може се поредити са квалитетом хлеба од чистог пшеничног брашна.

Извор: рецептизајела.цом