Занимљивости Издвајамо

КУСТУРИЦА ОДБРУСИО ЧЕШКОЈ НОВИНАРКИ ЗБОГ ПИТАЊА О РУСИЈИ: Руси хоће мир САД ствара хаос, а ви као да сте из…

У разговору за чешку интернет телевизију DVTV у коме је говорио зашто подржава руског председника, оштро критиковао САД, осудио феномен глобализације и показао разумевање и саосећање за избеглице, Емир Кустурица ни новинарки Еми Сметановој и њеним „прозивкама“ није остао дужан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прослављени светски и српски режисер и музичар Емир Кустурица дао је интервју чешкој интернет телевизији DVTV у коме је говорио о томе зашто подржава руског председника, ошто критиковао САД, осудио феномен глобализације и показао разумевање и саосећање за избеглице, а ни новинарки Еми Сметановој чија је провокативна питања исмејао није остао дужан, закључивши на крају да је имао утисак да разговара са неким из Стејт департмента.

На самом почетку разговора нагласио је да информација о томе да је он у европским филмским круговима особа нон грата због подршке руског председника Владимира Путина, како је о томе писао The Guardian, просто није тачна. Кустурица једноставно то не осећа. Међутим, уколико би и било истина, било би му свеједно. Он филмове не снима ни за нити против Путина. Међутим, ипак је истакао да су Американци 1999. године бомбардовали његову земљу, да је Србија пропатила и да он то не заборавља.

„Ја нисам за Владимира Путина, ја сам за равнотежу у свету, у коме један играч не може сам да ради све што пожели“, нагласио је славни режисер.

Кустурица који је после сусрета са шефом руске државе на прослави јубилеја телевизије РТ рекао како је Путину предложио да постави руске ракете у његовом дворишту „слатко се насмејао“ када га је водитељка на то подсетила.

„То је била само шала. Једноставно не могу да верујем да сте ви то озбиљно схватили“, нагласио је он. Међутим, сасвим озбиљан, додао је да је неопходно да се у свету успостави равнотежа и да треба да постоји јак политичар који би бранио Исток од Запада. И управо таквог политичара Емир Кустурица види у Путину.

Убеђен је, такође, да људе треба штити од глобализације, јер се управо њој може захвалити за нестабилност у савременом свету.

Фонд Џорџа Сороша бави се оним чиме се CIA бавила у Латинској Америци седамдесетих година прошлог века, а то је стварање фашистичких режима и наношење штете Латинској Америци, изјавио је Кустурица.

Нагласио је да се на Балкану и Блиском истоку данас управо то догађа и да су државе изложене нападима зато што спроводе своју политику. Међутим када је Ема Сметанова споменула Кустурици окупацију Крима он јој је одмах одговорио да је то нешто сасвим друго. „Крим је Русија“, рекао је. „Да поставим ја Вама једно питање, зашто ме не питате о Косову“, додао је Кустурица. Она је одговорила да је ту тему оставила за касније.

Међутим поново се вратила на Крим. Совјетски политички лидер Никита Хрушчов поклонио је полуострво Украјини, а садашња Русија није Совјетски савез, напоменуо је Кустурица. Када је реч о Косову оно је, напротив, увек било део Србије, а насилно је одвојено „захваљујући“ кршењу међународног права. „Тако да су САД међународно право много више и много пре кршиле него Русија“, рекао је Кустурица.

„Међународно право замењено је хуманитарним правом које дозвољава бомбардовање других земаља и доноси им демократију помоћу бомби“, додао је он.

Кустурица је инсистирао на томе да су Американци већа опасност за свет него Руси, пошто су Руси, како је рекао, заинтересовани за стабилност, а Американци сеју хаос, између осталог уз помоћ терориста које САД наоружавају. Довољна је Либија као пример, истакао је он.

Сметанова је имала своју причу и приметила да је СССР раније такође доносио крајње спорне одлуке. Кустурицу је то револтирало, па је упозорио новинарку да од самог почетка разговора прави исту грешку и меша Русију и Совјетски савез. „Русија није СССР“, нагласио је Кустурица и додао да је он само уметник, а у политици дилетант, па би могао и да прекине интервју ако водитељка настави разговор у непримереном духу.

Сметанова се правдала да само има занимљивог госта и да жели да гледаоци чују његово мишљење о политици.

„А мени се чини као да сам разговарао са неким из америчког Стејт департмента, а не са држављанком Републике Чешке“, закључио је Кустурица.

Српски режисер је завршио интервју рекавши да се не осећа као пријатељ Русије. Он је пријатељ, како је нагласио, таквог света чији би лидери биле две-три силе спремне на међусобне компромисе. Додао је да би у том случају свет био много стабилнији и не би био у хаосу у коме се данас налази.

 

Извор: Руска реч