Издвајамо Православље

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ: Зашто је важно молити се за упокојене исто као и за живу браћу

Зашто се Православна Црква моли за упокојене?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треба да наставимо да се молимо за упокојене као и за живу браћу и сестре, јер са земаљске тачке гледишта ми правимо разлику између живих и упокојених, док су за Бога сви живи.

Православна Црква верује да ништа није готово до Судњег Дана, па чак и када се неко упокоји, за разлику нпр. од протестантске цркве. Свето Писмо даје доказе да су упокојени у стању између њиховог упокојења и Судњег Дана потпуно свесни свега шта се дешава.

Христос је рекао да је Он васкрсење и живот и да они који верују у Њега иако умру живеће. Додатно је рекао да онај који живи и верује у Њега никада неће умрети. Све ово доказује да душа живи и након изласка из тела. Свети Павле такође потврђује да су упокојени живи у Христу. Коначно, Свето Писму у Откровењу даје примере упокојених који славе Бога и моле се Богу након упокојења.

У Старом Завету има примера где су се људи молили за своје упокојене. На пример, Јуда је предводио своју војску и тражио од њих да се моле за своје пале саборце да би им се сви грехови опростили. Такође су приносили и жртву за упокојене јер су се надали васкрсењу. А да нема васкрсења, молитве за упокојене би биле узалудне. До данашњег дана и Јевреји су наставили да се моле за своје упокојене.

Коначно, има много доказа светитеља који су видели упокојене. Они су им рекли да су добили духовне користи од њихових молитава. Постоји пример у коме је светитељ успео да својим молитвама помогне свом брату. Након упокојења брат се нашао у паклу, а након молитава светитељев брат се нашао у Рају.

Молитва за упокојене

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.
И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје.

Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу.

Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова.

Амин.

Извор:манастирлепавина.орг