Здравље Издвајамо

НАЈБОЉИ ЛЕК ЗА ДЕЧИЈА ПЛУЋА: Домаћи мед од клеке је медицинско чудо! (РЕЦЕПТ,ВИДЕО)

Клека је у стању да сузбије јаке главобоље, олакшава искашљавање, смањује алергије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захваљујући изузетним лековитим својствима, клека (јуниперус цоммунис) заузима посебно место у народној медицини. Позната је и по томе што се додајте у ракију клековачу. У зависности од станишта може да буде патуљастог раста или висока неколико метара. Расте на каменитим и крашким теренима, распрострањена је од Арктика па до тропске Африке.

Сви делови ове биљке су лековити, а посебно ароматични плодови горко-сладуњавог укуса који се сакупљају од јесени до зиме, а суше се на ветровитом месту у танком слоју, уз често превртање лопатицом. На исти начин суше се иглице и вршкови гранчица, али се претходно ситно исецкају.

Клека је изврстан диуретик, препоручује се и против кашља, астме, стомачних болести, знојења, чак и гонореје. С обзиром на то да поседује антибактеријска својства, користи се за лечење инфективних болести плућа. Као диуретик регулише рад бубрега и поспешује избацивање урина, помаже органима за варење, а користи се и за лечење упалних процеса желуца и црева.

За главобољу се препоручују издробљени плодови у виду облоге, који се превију на чело.

Од клековаче се праве облоге код прехладе и реуматизма. Етарско уље клеке посебно је цењено, јер у малим дозама олакшава искашљавање.

Користи се и за инхалацију дисајних органа. Дубоко продире у кожу, а помаже реуматичним зглобовима. Највеће количине етарског уља на нашим просторима садржи клека из Делиблатске пешчаре.

Плод садржи смолу, танин, восак, органске киселине и њихове соли, као и бројне минерале, посебно калцијум, калијум, манган, сумпор. У 100 грама младих изданака клеке налази се чак 97 милиграма витамина Ц.

Ипак, клеку би требало користити обазриво, јер претерана употреба може да доведе до оштећења бубрега. Иначе, особама са осетљивим бубрезима не препоручује се чај и препарати од ове биљке због терпентина, који може да изазове надражај и упалу овог органа. Не препоручује се ни трудницама јер може да доведе до контракција материце.

Чај и сируп

Чај се припрема тако што се кашичица добро згњечених плодова прелије са 2 дл вреле воде, а посуда се покрије на 5 до 10 минута. Затим се процеди и пију се највише две шоље дневно. Чај се по жељи заслађује медом или шећером. Ако се пије против дијабетеса или обољења желуца и црева, не треба га заслађивати.

Сируп за побољшање апетита прави се тако што се 500 г клекиња кратко прокува у три литре воде. Затим се згњече и поново прокувају уз додавање воде по потреби. Добијена смеса се процеди кроз сито и остави да се охлади. Да би се добио сируп, потребно је да се дода мед, а након тога се сипа у тегле и добро затвори. За побољшање апетита, деци се даје кашичица сирупа три пута дневно, а одраслима две.

Извор:Новости.рс/Србија Јавља