Занимљивости Издвајамо

ОВО ДАНАС НЕ СМЕТЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ: Ево шта треба да урадите са водом у којој сте кували јаја

Данас је Велики петак, дан када се према хришћанским обичајима фарбају јаја. Прво јаје се фарба у црвено, а воду у којој се кувају, потребно је искористити на следећи начин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према народним обичајима, водом у којој се кувају јаја, требало би да се умију сви кућани. Пошто се прво фарба јаје у црвено, верује се да ће сви који се умију том водом бити румени и здрави целе године.

У неким крајевима, прво офарбано јаје се чува у кући до уочи Ђурђевдана, када се са разним биљем стави у воду да преноћи. Ујутру се такође сви укућани умију том водом. Касније се то јаје носи обично у виноград, јер се верује да штити од града.

У неким крајевима у Србији, се то јаје чува све док се не ишара ново следеће године, јер се за њега верује да чува кућу од спољних несрећа.
Кад се офарба нови чувар, стари се баци у реку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, уместо на кућу коју је сачувао.

Црвена боја је боја радости, а како је Васкрс најрадоснији празник, јер означава победу живота над смрћу, и јаја фарбају у црвено. Све друге боје нису у духу хришћанске традиције.

Извор:Курир.рс