Здравље Издвајамо

ОВО УЉЕ МОРАТЕ ИМАТИ У КУЋИ: Уништава вирусе и бактерије

Користи се код свих облика инфекција дисајних путева, инфективне упале црева, урогениталних и кожних инфекција, депресије и општег умора

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У традиционалној медицини Абориџина чајевац је изузетно цењен због етеричног уља у игличастим листовима, али ова биља се врло мало користи у Европи. Абориџини су чајевац користили за различите здравствене тегобе. У Другом светском рату сваки аустралијски војник је у торбици за прву помоћ носио уље чајевца, које га је штитило од убода инсеката и опасних инфекција.

Сви покушаји да се чајно дрво гаји на другим меридијанима првобитно нису били успешни, јер етерично уље није било ни приближног квалитета као аустралијско. После су због велике потражње успели некако да га узгоје и Европљани. Етерично уље чајевца има антивирусна, антибактеријска и антигљивична својства. Користи се код свих облика инфекција дисајних путева, инфективне упале црева, урогениталних и кожних инфекција, депресије и општег умора.

Превентивно штити кожу код терапије зрачењем. Нарочито је успешно у уклањању гљивица на ноктима, бубуљица и акни, као и кондилома или полних брадавица. Елиминише и неугодне мирисе, као и многе друге бактерије и микроорганизме, против којих су антибиотици углавном немоћни. Према мишљењу научника, чајевац би могао да буде успешан и у борби против меланома.

Уље чајевца такође се користи и у разним козметичким препаратима, сапунима, лосионима, шампонима… Међутим, треба бити опрезан са употребом чајевца јер у великим количинама може да проузрокује иритацију коже и слузокоже, нарочито код особа склоних алергијама. Да не би дошло до нежељених реакција, потребно је пратити упутства произвођача.

Извор: Клиx.ба