Издвајамо Свет

ТРАМП СЕ БРЗО ПРЕДОМИСЛИО? САД настављају да глуме „СВЕТСКОГ ПОЛИЦАЈЦА“ бруталније него за време Обаме!

Председник САД Доналд Трамп је 2016. године изјавио да САД више не могу да буду светски полицајци. Да ли је променио мишљење?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише ЦНН, изгледа да јесте, с обзиром на два велика напада које су САД извеле у претходне две недеље.

На власти је 86 дана, а председник изгледа да одмиче од своје доктрине “Америка прво” коју је промовисао у кампањи у жељи да се САД повуку са светске позорнице, наводи се у тексту Елизе Лабот.

“Али, недавно Трампово коришћење војних снага у Сирији и Авганистану говори о могућој еволуцији у његовом мишљењу”, пише она.

И док на једну страну његове акције подижу забринутост, други сматрају да је ово само Трампову Белу кућу приближило традиционалној америчкој спољној политици.

“Веома је рано да кажемо да видимо доктрину, мислим да ниједан председник није имао у овом тренутку, али сигурно је да видимо више војне силе”, рекао је Бери Павел, потпредседник Атлантског савета.

Од када је постао председник, Трамп је 29. јануара одобрио рацију против једне Ал Каида групе у Јемену у којој је погинуо један амерички маринац, рањено троје и убијено више од 20 цивила. Послао је стотине додатних трупа да се боре против Исламске државе, а ове недеље је Трамп америчкој команди у Африци дао већа овлашћења у Сомалији у борби против Ал Шабаба.

Сиријски режим је наводно 4. априла извео напад хемијским оружјем, Трамп је потом наредио ударе “томахавк” ракетама, а потом је у четвртак бачена “мајка свих бомби” у Авганистану усмртивши наводно 36 бораца ИД. Иако Трамп није директно наредио бацање ове бомбе, рекао је да је дозволио војсци да предузме све неопходне мере.

“Председник Трамп је дао овлашћења војсци да напада и она то ради. Мислим да то шаље поруку свету – Америка се вратила”, навео је пензионисани пуковник који је служио у Ираку Питер Мансур.

Трампова одлука да нападне Сирију “запањила је Русију, као и сигурно Кину и Северну Кореју”, каже Павел.

Упитан да ли су напади послали поруку Северној Кореји, Трамп је навео да “не зна”, али и додао: “Нема разлике и да јесте. Северна Кореја је проблем. Проблем о којим ће се побринути”.

Северна Кореја, која је прославила велики празник – Дан сунца, жалила се на Трампову политику која је “много агресивнија”.

“Мислим да је Трамп преусмерио много ауторитета на војску, много одлука свело се на војску, а он је веома срећан да узме заслуге за то када ствари пођу добро. Ја се питам да ли шта ће бити када ствари не буду добре, као што се, нажалост, са војском често дешава”, навео је Дерек Чолет, бивши асистент Министарства одбране САД.

Трамп је, како пише ЦНН, већ у неколико наврата променио своје ставове, она се тичу Кине, Русије…

 

Извор: Б92