Издвајамо Свет

ТУНИЖАНКА ЗАПАЊИЛА НАУЧНИКЕ СВОЈИМ ДОКТОРАТОМ: Земља је равна плоча и центар универзума!

Једна Тунижанка, студенткиња Универзитета у Сфаксу написала је докторски рад у којем тврди да је Земља равна плоча и да се Сунце окреће око ње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе медији, она је радила је пет година на том раду.

Циљ јој је био да обори Њутнове, Кеплерове и Ајнштајнове законе јер имају, како је навела, слабе основе. Уместо тога водила се верским учењима о Земљи.

Она је у раду навела да брзина звука и светлости треба поново да буду измерени и да универзум није створен у великом праску и не шири се, звезде су седам милиона километара удаљене од Земље и ограниченог броја, а једна од функција им је да украсе небо.

Тај рад, под називом „Модел равне Земље, аргументи и утицај на климатске и палеоклиматске студије“, изазвао је бурне реакције међу научницима.

Међу првима је реаговала физичарка, доцент на Универзитету у Тунису Фаузија Шарфи.

„Комисија која је прихватила овај рад треба да се стиди и крива је подједнако колико и доцент који је студенткињи омогућио да почне рад на тези“, навела је она на свом фејсбук профилу. Затражила је и да та комисија буде распуштена, а њеним члановима забрањено да буду део било које научне или академске комисије.

Та научница позвала је и своје колеге да одбране аутономију науке од религије.

„Реагујмо, морамо учинити да људи схвате да наука нема никакве везе са религијом“.

После неколико недеља полемика, комисија је одбила спорни докторски рад, а Министарство за високо образовање Туниса отворило је истрагу.

 

Извор: Н1