Србија

ХАШKО ТУЖИЛАШТВО У ФРЦИ ЗБОГ МЛАДИЋА: Ако оде у Русју више га нећемо видети!

Фото: Јутјуб

Тужилаштво Хашког трибунала успротивило се захтеву одбране Ратка Младића за његово привремено пуштање на слободу ради лечења у Русији, јер сматра да за то не испуњава услове будући да је био у вишегодишњем бекству од трибунала. Хаг се плаши да би им Младић у Русији био недоступан

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Захтев треба да буде одбијен. Имајући у виду да је био бегунац, као и озбиљност оптужби против њега, оптужени не испуњава услове за привремено пуштање на слободу – навело је Тужилаштво хашког трибунала у одговору на Младићев захтев који је недавно поднет судском већу.
О захтеву Младићевих бранилаца, да га пусти на лечење у Русију која је наводно дала гаранције за њега, одлучиће трочлано судско веће судије Алфонса Оријеа.

Тужилаштво, такође, сматра да нису основане тврдње бранилаца о погоршаном здравственом стању Младића током боравка у притворској јединици Трибунала, подсећајући да је он у Хаг стигао тешко болестан након вишегодишњег бекства током којег му је здравље у великој мери нарушено.

– Медицински третман који је уследио, како је и Младић сам потврдио, спасио му је живот – напоменуло је тужилаштво подсећајући да о њему у Хагу брине тим стручњака.

Браниоци хашког оптуженика генерала Ратка Младића поднели су захтев Трибуналу у Хагу за привремено пуштање Младића на слободу ради неопходног медицинског третмана који би се спровео у Русији.
– Младићево привремено пуштање на слободу у овом тренутку је једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду – наводи се у захтеву његових адвоката Бранка Лукића и Драгана Иветића.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.
Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017, а чека је у притвору хашког трибунала.
Младић је након вишегодишњег бекства био ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011.

 

Извор: Tanjug