Издвајамо Регион

ХРВАТИ ОТИМАЈУ ЈАДРАН ЦРНОЈ ГОРИ: Тврде да је то њихово власништво

Вишедневно крстарење школског брода Јадран који је јуче ујутро требао да из Тивта исплови са студентима которског Поморског факултета за Венецију отказано је званично из техничких, а стварно из политичких разлога. Припадници Војске ЦГ и грађани Титва овај потез доживели су као шамар и бламажу државе и ВЦГ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Хрватској је минулих дана интензивиран медијски притисак да се школски брод Морнарице ВЦГ преда овој држави, а протекле седмице је делегација хрватске војске боравила у радној посети Генералштабу ВЦГ током које се расправљало о овом питању.

– Остане ли ШБ Јадран, као бисер хрватске бродоградње под туђом заставом, биће то још један ударац хрватској поморској традицији и ненадокнадив губитак за школовање будућих генерација помораца по којима је Хрватска била позната и препознатљива у свету – саопштили су бивши команданти Јадрана позивајући председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића да наставе активности на враћању отетог хрватског брода из Црне Горе.

У хрватској јавности последњих година пласирају се тезе да је ЈНА након избијања грађанског рата у Хрватској 1991. Јадран отела из Сплита и одвела га у Боку.

Они сматрају да је Сплит задња матична лука брода и да он мора да припадне Хрватској сукцесијом војне имовине бивше СФРЈ.

Иако црногорска страна званично ћути, Хрватска жели да актуелизује питање Јадрана, упоредо са решавањем питања разграничења на Превлаци.

И бивши председник Хрватске, Иво Јосиповић током посете Црној Гори 2013. године истакао да је дошло време да се реши питање сукцесије војне имовине, а сличне поруке чуле су се ових дана и са званичних адреса у Загребу.

Школски брод Јадран, на коме је управо обављен генерални ремонт, вредан 1,7 милиона евра требало је да исплови са которском студентима и борави на крстарењу на рути Тиват-Венеција-Копер-Котор до 3. маја.

Испраћај Јадрана био је помпезно планиран. У тиватски залив је тим поводом упловила Ракетна фрегата 34, испраћају брода требало је да присуствује и министар одбране ЦГ Предраг Бошковић са сарадницима, а био је ангажован и војни хеликоптер који је испловљавање требало да снима за потребе пропагандног спота.

Уместо свега тога, Јадран је испловио, накратко развио заставу, а припадници Војске и Морнарице који су дошли са фрегатом, са тиватског шеталишта Пине вратили су се на брод. Како сазнајемо чувени једрењак вероватно ће наредних дана бити у Бијелој уместо у Тивту који му је матична лука.

Извор:ИН4С