Издвајамо Србија

ЈАКШИЋ: Мекејн је дошао да капитализује отказивање посете Медведева, због центра у Нишу!

Основна порука коју доноси сенатор Џон Мекејн јесте она која се тиче Русије и то њега највише интересује, сматра аналитичар Бошко Јакшић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао у Кажипрсту, све остало што је рекао након састанка са премијером Вучићем, од подршке европском путу преко дијалога са Приштином је “конфекцијски део порука”.

“Мекејн је прошле године у ово време похвалио Вучића за то што се одупире Владимиру Путину и рекао да очекује да ће се то наставити и да разуме да то није лако”, рекао је Јакшић.

Јакшић истиче да је Мекејн свакако желео да из “прве руке” чује о недавном разговору Вучића са Путином у Москви, као да су приче око набавке војне опреме разлог за заказивање састанка са српским министром одбране.

“У Москви постоји тихо незадовољство које тиња наспрам Вучића, без обзира на похвале које се чују. Отказана је и најављивана посета Дмитрија Медведева, након приче о статусу центра у Нишу. Мекејн на таквим стварима жели да капитализује и симптоматично је да је један од саговорника министар Ђорђевић”, каже Јакшић.

Како каже, без обзира на то Мекејнова посета током “балканске туре” јесте додатни печат на јачању пријатељства са САД.

“Нема везе што је он у овом тренутку у великом раскораку са Трампом”, рекао је Јакшић.

Како је рекао, група конгресмена којој припада и Мекејн јесте оштро против Русије и постоји чврст став да САД Балкан не напуштају.

“Они желе да остану овде, желе да на све начине руски утицај, који је детектован у Вашингтону, буде овде заустављен и блокиран”, каже Јакшић.

Питање Косова вероватно није била тема, каже Јакшић.

“Мекејн је велики заговорник косовске независности, формирања војске и он нема разлога да тражи да Србија призна Косово, јер зна какав ће одговор бити. Пракса Запада и није да то тако тражи, али он има значајне информације које српским властима могу да наговесте неке правце”, рекао је Јакшић.

 

Извор: Б92