Издвајамо Свет

БАЋУШКЕ ИМАЈУ ТАТУ СВИХ БОМБИ: Свет је задрхтао од америчке мајке свих бомби,али Руси имају још моћније(ВИДЕО)

Цео свет задрхтао је када је чуо да је Америка бацила „мајку свих бомби“, чудовиште тешко 11.000 килограма, међутим „тату“ Руси још нису употребили и четири пута је јачи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бацивши у четвртак бомбу ГБУ-43 на подручје источног Афганистана. Према подацима Војске САД бомба ГБУ-43/Б названа „мајка свих бомби“ сада је први пут искоришћена.

Бомба која је тешка 9,5 тона бачена је у области Ачин у Нангар провинцији источног Авганистана. Пентагон је потврдио да тренутно сагледава штету. Бомба има снагу 11 тона ТНТ, а поређења ради атомска бомба бачена на Хирошиму имала је 15 тона ТНТ.

Међутим, „Мајка свих бомби“, како је колоквијално називају, са својих 11 тона тежине и могућношћу да пробије 60 метара дебели армирани бетон, ипак није најснажније ненуклеарно оружје на свету.

Четири године након што је САД 2003. године први пута тестирао „Мајку свих бомби“, Русија је представила „Тату свих бомби“, ракету четири пута јачу од америчке ГБУ-43. Руски војни функционер, приликом представљања „Тате“, рекао је да та бомба нема ривала нигде у свету.

„Тата свих бомби“ (ФОАБ), познат и по скраћеници АТБИП, на мету се доставља путем авиона бомбардера те је термобаричко оружје, што значи да уз помоћ кисеоника који се налази у окружењу генерише интензивну експлозију високе температуре.

– Када говоримо о ефикасности и разнорном потенцијалу, ово се оружје може се упоредити с нуклеарним – рекао је Александер Рукшин приликом представљања.

Извор:Информер.рс/гуардиан.цом