Занимљивости Издвајамо Србија

Eво за које послове у Немачкој вам не требају ни папири ни дозволе

Ако планирате да радите баш тамо да се не изненадите

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина кућних помоћница у Немачкој ради на црно. Између 73 и 85 одсто домаћинстава чистачице или вртларе плаћа на руке.

То показују резултати студије Института за немачку привреду (ИW).

– Многе кућне помоћнице или вртлари у Немачкој раде на црно. Само 350.000 од 2,7 до три милиона чистачица, бејбиситерки или вртлара, колико се процењује да их има у Немачкој, социјално је осигурано – пише у недавно објављеној студији Института за немачку привреду (ИW).

На црно највише раде пензионери, млади и студенти. Мали је број оних који признају да није у реду што раде на црно. Стручњак из Института за немачку привреду Доминик Енсте каже да су главни разлог за рад на црно високи издаци и законске регулативе.

– Многима је атрактивније ако то сами могу да ураде или да некога ангажују “испод руке” – каже Енсте.

Енсте додаје како се ту појачано ради и о двоструком моралу.

Грађани критикују политичаре да премало раде против рада на црно или нуде доста несигурних послова, а сматрају нормалним што у сопственом домаћинству кућним помогачима не плаћају годишњи одмор или боловање у случају болести.

Немачка “атрактивна“ за рад на црно

Иначе, обим рада на црно у Немачкој се осму годину заредом смањује. На међународној листи Немачка се налази у средини. Међутим када се упореди с Сједињеним Америчким Државама или Швајцарском, онда је Немачка очигледно доста атрактивнија за рад на црно.

Стручњаци сматрају да је разлог томе велики број законских регулатива међу које спада и минималац и заштита од отказа.

Стручњаци из Института за немачку привреду наводе да се велик обим рада на црно у домаћинствима може посматрати као једна врста изједначавања пореске правде.

Док поједини богаташи своју имовину преносе у Луксембург како би уштедели на плаћању пореза, ´мали људи´ то покушавају радом на црно.

Извор:srbijadanas.com/Дојче Веле