Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈ: Захтев Србије за моје изручење је директан позив на рат!

Рамуш Харадинај, некадашњи вођа ОВК који у Француској чека одлуку суда да ли ће бити изручен Србији која га терети за ратне злочине, изјавио је да захтев Србије за његово изручење представља „директан позив на рат“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је директан позив на рат. Ако неко има проблем да то разуме или је кукавица или одбија да се суочи са реалношћу“, рекао је Харадинај у интервјуу за телевизију КТВ.

Он тврди и да је лажна изјава француског амбасадора у Приштини прошле недеље да му се суди на основу нових доказа.

„Он (француски амбасадор) је лагао зато што је Београд њега такође лагао“, тврди Харадинај, преноси Газета еxпрес.

Харадинај је уверен да ће француске власти у четвртак одбацити захтев Србије за његово изручење, на основу доказа представљених на претходном рочишту.

Он сматра и да је одлука да не сме да напусти Француску до коначне одлуке суда у Колмару, имала за циљ да се „држи подаље“ од процеса одлучивања.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија, а Апелациони суд у Колмару требало би у четвртак да саопшти одлуку о захтеву Србије за његово изручење.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Тачи: ЕУ је наивна, потпада под пропаганду Србије

Косовски председник Хашим Тачи поново се вечерас огласио, прозивајући Србију за ширење пропаганде о наводном стремљењу Косова и Албаније за стварање „велике Албаније“, а рекао је да је ЕУ наивна, јер постаје жртва те пропаганде.

Тачи је на Фејсбуку непримереним речима назвао наводну пропаганду Србије о покушајима за стварање „велике Албаније“, а ЕУ позвао да не потпада под тај утицај и да Косово третира као „независну и суверену државу“.

Он је написао и да није случајно враћање пропаганде из, како је рекао „Томахавк ере“, и да за то постоје два разлога, од којих је један да пружи легитимитет, како тврди, „великој Србији створеној путем геноцида у Босни и Херцеговини“.

Други циљ односи се на то, како тврди, да се подстакну националистички и екстремистички елементе да дестабилизују и нападну „територијални интегритет Косова“.

Тачи је рекао да Србији не смета Албанија као независна и суверена држава и да су на дијалогу у Бриселу, представници Србије „без стида рекли неколико пута да би Србија више волела да води дијалог са Албанијом, а не са Косовом“.

Он, међутим, каже да се тако нешто неће десити.

Тачи тврди и да је „кампања оркестрирана“ и да су је припремили „они исти“ који су, како је рекао, тај „стари занат“ радили пре 20 година.

„Нажалост, ЕУ је необично наивна у свом извештају са Косова и постаје плен пропаганде у Србији. Према томе, није слуцајно да се понашање и изјаве неких званичника ЕУ поклапају са онима из Србије када говоре о Косову“, сматра Тачи.

Он је рекао да не очекује од Србије да се „одрекне својих снова“ о враћању Косова, иако, како је рекао, „знају да је то немогуће“.

Тачи је и синоћ на Фејсбуку критиковао реаговање европског комесара Јоханеса Хана на изјаве политичара Албанаца о промени граница на Западном Балкану, наводећи како то показује како Европској унији „недостају вођство и визија“ у конкретизацији европске перспективе за Косово.

Хан је јуче, после разговара у Бриселу са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, поручио да су неприхватљиве и контрапродуктивне изјаве појединих лидера у региону којима призивају промену граница.

Европски комесар је изразио разочарење због „запаљивих изјава појединих лидера у региону“ и упозорио да се такве изјаве могу „обити о главу“ онима који их изговарају.

„Желео бих да изразим своју разочараност, чак и изнервираност, због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке, које могу да се схвате као мешање у унутрашња питања суседних земаља и призивају мењање граница, нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне“, нагласио је Хан.

 

Извор: Танјуг