Издвајамо Србија

ИМАЋЕМО НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ НАОРУЖАЊЕ: Ево шта војска Србије добија од Белгије

Реч је о пушкама СКАР-Л, развијеним за потребе специјланих јединица, производу чувене фабрике „ФН Херштал“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припадници Војске Србије ускоро ће бити опремљени најсавременијим аутоматским пушкама белгијске производње, потврђено је „Политици“ у Министарству одбране.

Реч је о пушкама СКАР-Л, развијеним за потребе специјланих јединица, производу чувене фабрике „ФН Херштал“.

Из Министарстве одбранбе нису прецизно одговорили које ће јединице бити опремљене овим пушкама већ су у допису „Политици“ навели да је Војска Србије „у плану развоја и опремања планирала опремање одређених јединица и снага намењених за извршење посебних задатака“.

Упућени у ову проблематику сматрају да је реч о „Пројекту 1.500“ , како је у медијима назван од стране највиших руководилаца јавно најављени план опремања 1.500 војника најсавременијом опремом и наоружањем.

За разлику од већине пушака које користе армије широм света, СКАР-Л је пушка 21. века. Њен развој је инициран 2004. године када је команда специјалних снага америчке војске објавила позив за набавку нове пушке.

Белгијски конструктори стоворили су СКАР-Л која се изванредно показала на тестовима па је фабрика „ФХ Херштал“ добила престижни посао опремања америчких специјалаца. Ова пушка користи стандардни НАТО пушчани метак 5,56 мм , има преклопни и по дужини прилагодљиви кундак.

На њу је могуће уградити различите дневне, ноћне и ласерске нишане, батеријску лампу и потцевни бацач граната што знатно повећава њену ватрену моћ. Сама пушка, без оквира са муницијом, тешка је свега три и по килограма.

Извор:Танјуг