Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ АЛБАНАЦА О ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА: Силовали смо ваше девојчице, вадили им очи и комадали их!

Припадници УЧК су, током напада на Ораховац 1998. године, киднаповали и заробили 43 цивила српске националности. Цивили су мучени, а онда стрељани – наводи се у књизи „Судија у рату у миру“, Данице Маринковић, тадашњег шефа истражне екипе Окружног суда у Приштини

Даница Маринковић (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Командант УЧК је издвојио једну девојчицу од 10-11 година. Чуо сам да је болно вриштала, а из гомиле је неко дозивао: “Кћери Јована!”. Била јој је то сигурно мајка. Наредио ми је да држим девојчицу док је он силовао. После тога, наредио је да је и ја силујем, што сам и учинио. Њени родитељи су плакали. Војници УЧК су чекали на ред да је и они силују – рекао је на саслушању Љуан Мазреку, албански терориста који је учествовао у масакру Срба у Клечку на Косову, а записано је у књизи.

НАПАД НА ОРАХОВАЦ – КИДНАПОВАЛИ СУ 43 ЉУДИ

Припадници УЧК су, током напада на Ораховац 1998. године, киднаповали и заробили 43 цивила српске националности, које су са још око стотину других заробљених у околним местима одвели према Малишеву, а касније у Клечку.

Цивили су мучени, а онда стрељани. Касније су тела паљена у пећи за креч, ради прикривања злочина.

Толико је о масакру над Србима изнето у јавност. Захваљујући Даници Маринковић, тадашњем шефу истражне екипе Окружног суда у Приштини, портал Телеграф.рс је дошао у посед сведочења албанских терориста који су овај масакр извршили.

– Вршила сам увиђај на стратишту у Клечки, где се догодио монструозан злочин над Србима. Тамо су на мукама скончавали жене, деца, немоћни и невини сељани, само зато што су били Срби – рекла нам је Даница.

На основу добијене информације и одбране окривљених, браће Љуана и Бекима Мазрекуа, који су је одвели до места злочина, утврдила је како је УЧК најпре киднаповала 43 Срба, а онда их одвела у село Клечку.

НАКОН КИДНАПОВАЊА СРБИ СУ ДОВЕДЕНИ У СЕЛО КЛЕЧКА

– Место злочина налазило се на излазу из села Клечка и било је окружено шумом. На лицу места, са десне стране, постојала је касарна ограђена зидинама и оградом, где је по изјави Љуана Мазрекуа, била смештена УЧК.

У самом дворишту овог објекта пронашли су неколико места на којима су албански терористи вежбали гађање из оружја и јарбол са албанском заставом. У кругу касарне нађен је и магацин пун пакета хуманитарне помоћи америчког порекла. Дивљина. Около све велика шума.

НАШЛИ СМО КРЕМАТОРИЈУМ, ШАКУ, БУТНЕ КОСТИ…

У наставку пута према брду, са леве стране кречана – крематоријум. Унутар кречане у пепелу делови тела: бутне кости, потколенице, одвојени пршљенови, део рамењаче са изгорелим ткивом, угљенисана шака.

Даница се сећа да су се милиционери из МУП-а Липљан, који су их обезбеђивали, хватали за главу. Неки из њене екипе нису могли ни да гледају.

На самом врху брда прокопан тунел у брдо. На пролазу велика врата, направљена од стабала дрвећа. Ово су терористи користили као затвор – објаснио је терориста Љуан Мазреку.

– Унутар овог мучилишта пронашли смо делове одеће киднапованих који су ту били затворени. У непосредној близини, у пепелу смо пронашли: карлице, кичмене и вратне пршљенове, стопала, скочни злог, лобању с горњом вилицом, бутну кост, делове лопатице, кључне кости, кости прстију, доњих и горњих удова и остале делове сагорелих костију – набраја Даница сваки детаљ као да није прошло 19 година.

– Нашли смо и обућу, женску, мушку и дечју. Прљава, умазана, сасушена смеђим блатом, раскомадана. Пронашли смо и жицу која је са оба краја била савијена у облику круга, којом су терористи очигледно мучили своје заточене и у свему недужне људе, жене и децу – додаје.

По сведочењу Љуана Мазрекуа, довођени су цивили. Команду за стрељање издавали су команданти ОВК Фатмир Љимај, Гани Краснићи и Хисни Куљај. А пре стрељања и наредбу за мучење.

– Наша телевизија је одмах приказала језиве трагове злочина и опширне изјаве браће Љуана и Бекима Мазреку. Како сам тада информисана, ниједна од телевизија са Запада није хтела да у међународној размени преузме овај снимак. Тада ми је много тога већ постало јасно – огорчена је Даница.

СВЕДОЧЕЊЕ ТЕРОРИСТА: СИЛОВАЛИ СМО ДЕВОЈЧИЦЕ ОД 8 ГОДИНА, ВРИШТАЛЕ СУ, ЊИХОВИ РОДИТЕЉИ СУ ГЛЕДАЛИ

А онда је на ред дошло и сведочење терориста, извршиоца масакра.

– Ја сам по налогу Ганија Краснићија био на врху брда на уласку у Ораховац и са тог места имао сам преглед на цео град. Видео сам да војници УЧК отимају људе. Највише цивиле, али било је и полиције. Стрпали су их у теретна возила и аутобус. Било је ту и жена и деце. Ганија је наредио да почнемо да малтретирамо те људе – започео је страшну причу Љуан Мазреку.

– Видео сам да међу киднапованима има доста деце, жена и девојака, девојчице од 8 година па навише. Краснићи је девојчице одвео на страну и редом их силовао. Сви из УЧК, осим оних који су били на стражи, силовали су српске девојчице, девојке и жене – додао је.

УЗНЕМИРУЈУЋИ ДЕТАЉИ:

– Онда је Ганија наредио да их све масакрирамо и одвојио из групе једну жену и дечака од осам година. Наредио ми је да их масакрирам и ја сам му одсекао ухо. Видео сам да Краснићи одваја жену и да јој прво вади очи, а потом и сече обе руке изнад шака и оба уха.

– После масакра, Краснићи је наредио да се сви постројимо и стрељамо остале. Командовали су “Ватра” и сви смо одједном запуцали на групу киднапованих. Пуцали смо док смо имали муниције – завршио је исказ Љуан Мазреку.

Потом су војници УЧК проверавали сваког стрељаног и пуцали у њега ако су сумњали да даје знаке живота. Ниједно лице није остало да није пребијено, масакрирано или силовано, па стрељано. Највише су масакрирали оних неколико српских полицајаца.

Сви зликовци попут њега, брата Бекима и осталих, пуштени су из затвора.

Даница је тада, како би потврдила ово сведочење, бесно питала и Љуановог брата – Бекима Мазреку, ко је наредио масакр. Одговорио је:

– Фатмир Љимај. Кад су цивили били поређани, он је наредио да из групе издвојимо три девојчице. Одвели су их у кукуруз и силовали их. Прво их је силовао он, па онда и остали. Чуо сам вриску док су то радили, а онда су их уплакане вратили у строј. Фатмир Љимај је наредио да их стрељамо.

О свему овоме Даница сведочи и кроз своју књигу “Судија у рату и миру”. Предмет њених истраживања, поред Клечка, био је и Рачак, деловање Харадинаја, па и Тачија – против кога је расписала потерницу.

 

Извор: Jasmina Stakić/[email protected]