Здравље Издвајамо

МЕДИЦИНСКО ЧУДО У КРАГУЈЕВЦУ: Ево како је 3Д штампач спасао живот жени оболелој од рака…

Када је болест захватила кости пацијенткиње Јонке М. (66), лекарима у Крагујевцу је било јасно да живот може да јој се спасе ако се оболело ребро одстрани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор др Слободан Милисављевић, грудни хирург који је и оперисао пацијенткињу, обратио се стручњацима са Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, а решење које су пронашли је јединствено у свету.

У 3Д техници је, по моделу кости, на Инжењерском факултету на принтеру направљен калуп. У Клиничком центру је у њега изливена маса за вештачко ребро, у коју је стављена арматура.

– Пре три дана је због тумора осмог ребра урађена ресекција и реконструкција зида грудног коша вештачким ребром са арматуром. Операција је трајала четири сата и успешно је завршена – говори професор Милисављевић.

После комплетне дијагностике, која укључује и мултислајсни скенер грудног коша пацијенткиње, послат је снимак на Факултет инжењерских наука у Крагујевцу и урађена је математичка реконструкција. На факултету је урађен калуп у који је изливен медицински цемент, ојачан титанијумским жицама ради стабилности зида грудног коша. У калупу, два дана пре операције, изливен је анатомски имплантат ребра, који је затим стерилисан и онда је тако припремљени имплантат ребра уграђен код пацијенткиње.

– Ми смо једини који уграђују анатомске имплантате костију и по томе смо јединствени у свету. Напредак је сада то што је један крај ребра директно фиксиран за кичмени стуб, а плућна марамица је реконструисана помоћу проленске мрежице. То је пут да се једног дана уграђују матичне ћелије у те имплантате и да тако пацијенти добију буквално своју, али нову кост – објашњава др Милисављевић и истиче да сада у Крагујевцу могу да замене „било који део зида грудног коша“.

Ненад Грујовић, редовни професор Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, каже да су хирурзи позвали и затражили да инжењери направе имплантат ребра јер је пацијенткињи, због тешке болести, ребро морало бити одстрањено.

– Тако нешто у свету до сада није рађено, па нисмо могли да користимо туђа искуства. Прво смо на рачунару урадили тродимензионалну слику оригиналног ребра, по мери пацијенткиње, а затим направили калуп. Ребро је компликовано јер не може да се направи само од медицинског цемента. То је витка, еластична структура, која мора да трпи оптерећења и савијања. Зато смо осмислили да од титанијумске жице направимо арматуру, која се налази унутра и спречава да ребро пукне. Један део је везан за кичмени стуб транспедикуларним шрафом, а други за здраву кост – објашњава професор Грујовић.

Кост по мери пацијента

Како кажу стручњаци са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, уз једну добро обучену екипу и опремљено возило могуће је да се вештачким костима, које су пацијентима неопходне, обезбеде сви клинички центри у Србији.

Захваљујући модерној технологији, потребно је пет сати да се од момента снимања добије стерилисана вештачка кост, урађена по мери пацијента, спремна за уградњу.

 

Извор: Блиц.рс