Издвајамо Свет

МЕДВЕДЕВ ПОРУЧИО ТРАМПУ: „САД би требало да се припреми за потпуни војни сукоб са Русијом, ми нећемо узмаћи!”

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Русија је упозорила председника Трампа да су они потпуно спремни за војни сукоб након ракетног напада против Сирије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу у петак руски премијер Дмитриј Медведев упозорио је да је амерички напад против Асадовог режима не само прекршио међународно право, него и ризикује рат са Русијом: САД би требало да се припреми за потпуни војни сукоб са Русијом, ми нећемо узмаћи”.

“Уместо њихове стално понављане тезе о заједничкој борби против заједничког непријатеља – Исламске државе, Трампова администрација је доказала да ће се она жестоко борити против легално изабраних власти у Сирији,“ рекао је Медведев.

Раније у току дана је Кремљ објавио изјаву према којој “Председник Путин сматра америчке нападе на Сирију агресијом против једне суверене државе, што је кршење међународног права и измишљање изговора. Овај корак Вашингтона ће нанети велику штету америчко-руским односима.“

У међувремену, Међународни комитет Црвеног крста је рекао за Реутерс да ситуација у Сирији “одговора међународном оружаном сукобу,“ након америчких ракетних напада на сиријску ваздушну базу.

“Свака војна операција од стране државе на територији друге државе без сагласности осталих, одговара међународном оружаном сукобу,“ рекла је портпаролка Међународног комитета Црвеног крста за Реутерс у Женеви.

“Дакле, према расположивим информацијама – америчког напада на сиријску војну инфраструктуру – ситуација одговара међународном оружаном сукобу.“

Претходни ваздушни напади на сиријску територију од стране коалиције на челу са САД, су били само против милитантне групе Исламске државе, која је уједно и непријатељ сиријске владе. Русија је спроводила ваздушне напада у тандему са својим савезником Сиријом од септембра 2015. године, док се иранска милиција такође борила заједно са војском сиријског председника Башара ал Асада. Званичници МКЦК су уврстили америчке нападе са америчким властима као део свог текућег поверљивог дијалога са странама у сукобу, рекла је портпаролка, одбијајући да изнесе детаље.

МКЦК, чувар Женевске конвенције где се постављају правила рата, прогласио је Сирију унутрашњим оружаним сукобом – или грађанским ратом, лаички речено – у јулу 2012. године.

Према међународном хуманитарном закону, без обзира да ли је сукоб унутрашњи или међународни, цивили морају бити поштеђени а медицинске станове заштићене. Зараћене стране морају размотрити кључне принципе предострожности и пропорционалности и разликовати борце и цивиле.

 

Извор: Wебтрибуне.рс