Издвајамо Свет

НА ПОМОЛУ НОВИ ДОГОВОР ПУТИНА И АСАДА: После њега Амери, Турци и Израелци неће летети изнад ове земље!

После Доналда Трампа, и Израел је ракетирао територију Сирије. Тукао је позиције њене 90-те пешадијске бригаде у приграничној провинцији Ел-Кунејтра. Али, са једном битном разликом: израелски напад извеле су беспилотне летелице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тел Авив тврди да је одговорио на гранатирање са територије Сирије, а званични Дамаск: и да гранатирања није било и да је ракетни напад уследио одмах пошто је 90-та бригада одбила напад једне терористичке групације.

Раније је Израел своје авио-ударе оправдавао жељом да спрчи дотурање иранског наоружања либанском шиитском покрету Хезболах преко територије Сирије.

Председник комитета горњег дома руског парламента (Савета Федерације) за одбрану и безбедност – Виктор Озеров – изјавио је да би Москва могла да Дамаску „приоритетно испоручи неопходне системе ПВО“.

Додао је: „Ако одлука о испоруци Сирији неопходних система ПВО“ буде донета – то неће бити додатни терет за нашу војну индустрију. А ако одлука уследи – у њој неће бити ничег изненађујућег јер је Сирија у рату против међународног тероризма, а Русија јој у томе помаже“.

Озеров је у наставку подвукао: „Том испоруком Русија не би повредила никакве норме међународног права нити резолуције Савета безбедности УН јер системи ПВО нису офанзивно већ одбрамбено оружје“.

Дан раније портпарол Кремља, Дмитриј Песков, оставио је без коментара изјаву сиријског председника Башара Асада да Москва и Дамаск преговарају о новим испорукама оружја Дамаску и да су „у пакету“ и најновији системи ПВО.

Асад је нагласио да се преговори воде између министарстава одбране две земље и те преговоре назвао „саставним делом свакодневних односа“.

Навео је да је да Сирија током рата који траје већ пет година остала без више од половине система и инфраструктуре ПВО и да то мора да буде „обновљено и надокнађено“.

 

Извор: информер/интермагазин