Издвајамо Свет

О ОВОМЕ СВИ ЋУТЕ НА ЗАПАДУ: Американци се плаше руске освете у Сирији, нагло прекидају ваздушне операције, ево зашто…

Фото: Јутјуб

Медији једва да извештавају о тој чињеници, али тренутни ефекат америчког ракетног напада на сиријску Схарyат ваздухопловну базу је био да се смање летови америчких ваздухопловних снага над Сиријом, јер САД брине због реакције Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је то тако, потврђује и Неw Yорк Тимес који – вероватно зато што је то анти-Трамп кампања којој се приписују сва остала питања – заправо правилно извештава о сиријском конфликту након америчког ракетног напада.

То је све наведено у чланку Неw Yорк Тимес-а, који каже следеће:

“Америчка радна група која се бори против Исламске државе је нагло смањила ваздушне нападе против милитаната у Сирији, јер су команданти проценили да сиријске владине снаге или њихови руски савезници планирају да одговоре на амерички напад крстарећим ракетама на сиријски аеродром прошле недеље, рекли су амерички званичници.

Овај потез предострожности, откривен у статистичким подацима које је команда објавила у суботу, је предузет јер су руски званичници запретили да ће обуставити комуникационе линије које америчка и руска војска користе да обавесте једни друге о ваздушним операцијама у Сирији.

За сада се чини да руска војска није предузеле никакве претеће акције, као што је усмеравање свог борбеног радара или система противваздушне одбране на супротстављање Американцима, или спровођење агресивних акција на небу, рекли су амерички званичници.

Али званичници који су под условом анонимности говорили о унутрашњем планирању су рекли да је командантима било потребно време како би утврдили да ли ће сиријски председник Башар ал Асад, и руска војска, третирати амерички напад крстарећим ракетама као једнократну операцију на коју неће реаговати војно. Из предострожности је Пентагон послао летеће патроле на сиријско небо, Ф-22 авионе, најнапреднији ваздух-ваздух борац ваздухопловних снага…

Неки амерички и други западни званичници против тероризма су рекли да би ракетни напад могао отежати борбу против Исламске државе у Сирији.

“Јасно је да ће напади закомпликовати наше напоре да наставимо кампању против ИСИС-а у Сирији,“ рекао је Метју Олсен, бивши директор Националног центра за борбу против тероризма. “Конкретно, способност да се спроведу амерички ваздушни напади у Сирији у знак подршке коалицији против ИСИС-а захтева одређени степен сарадње са Русијом, што је сада у озбиљној опасности.“

Други стручњаци за безбедност кажу много тога зависи од наредних корака Трампове администрације, и како ће Асадова влада и њени руски заштитници одговорити.

“Амерички авиони који раде над Ал-Табqах су наводно већ у домету руског С-400 система у ваздухопловној бази Хумаyмин, а ми можемо видети да Русија распореди више средстава противваздушне одбране у Сирији,“ навео је у е-мејлу Џереми Бини, уредник Јане’с Дефенсе Wееклy за Блиски исток. “Али ако САД не предузме никакве потезе да угрози Асадову позицију, онда они могу прихватити казну и наставити даље.“

Вилијам Мекант, виши сарадник на Институту Брукингс и аутор књиге “Тхе ИСИС Апоцалyпсе,“ дао је сличну процену.“

Ово је војна реалност која изазива САД да понавља уверења Русима да је ракетни напад на ваздухопловну базу Схарyат – углавном неефикасан, како се испоставило – замишљен као једнократан, односно речима председника Трампа: “Да ли ћемо се укључити у Сирији? Не.“

То да ли Руси верују у ово уверење је друга ствар. Чак и ако је искрено, Руси мора да се питају да ли Трампова администрација може то да поштује с обзиром да је лансирањем ракета Трампова администрација одлучно изгубила моћ у Вашингтону.

У сваком случају, оно што ова епизода показује је велика моћ коју Русима даје присуство С-400 и С-300ВМ Антеј-2500 ракета у Сирији.

Руси не треба да прете или испаљују ракете на САД или да раде неке друге несмотрене или опасне ствари како би доказали своју поенту и ограничили америчке ваздушне операције у Сирији. Упркос свим храбрим причама о томе како је Русија под притиском у Сирији, реалност је да Руси могу постићи исти резултат једноставним искључивањем телефона. То је оно што су урадили, и то је разлог тешких преговора између Тилерсона и Руса у Москви.

 

Извор: Wебтрибуне.рс