Издвајамо Регион

ОПАСНО, ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ РАТ У МАКЕДОНИЈИ! Албански терористи ће напасти као у Куманову 2015!

Ситуација у суседној земљи подсећа на 2001, кад су албански терористи започели крвави сукоб против македонских снага безбедности, тврде аналитичари. Они упозоравају на могући напад као у Куманову 2015

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шиптари се спремају за рат у Македонији, упозоравају стручњаци.

Они наводе да се у земљи догађа све више инцидената иза којих стоје Албанци и да ситуација подсећа на 2001, кад су шиптарски терористи започели крвави сукоб против македонских снага безбедности.

Од Албанаца је заиста могуће очекивати све и свашта. Очигледно је да они неће одступити од плана о формирању „велике Албаније“

Позив на мобилизацију

Политиколог из Скопља Наталија Ивчева истиче да су Албанци спремни на све уколико не успеју да формирају владу са Социјалдемократским савезом Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Она подсећа да је и 2001. сукоб, који је трајао од јануара до новембра, избио после дуготрајних тензија, али без најаве.

Од њих је заиста могуће очекивати све и свашта. Очигледно је да они неће одступити од плана о формирању „велике Албаније“ и да ће ту своју замисао покушати да истерају до краја. Албанци су уценили Македонију такозваном Тиранском платформом и, што више време одмиче, постају све нервознији – каже Ивчева за руски портал „Спутњик“.

Према њеним речима, СДСМ и три албанске партије – Демократска унија за интеграције (ДУИ) Алија Ахметија, Беса Билала Касамија и Алијанса за Албанце Зијадина Селе – више од недељу дана не могу да изаберу ни председника парламента, а камоли владу, што их чини нарочито беснима.

Посланици из албанских редова полако почињу да губе контролу. Најдаље је отишао Села, који је за говорницом Собрања оптужио Македонце да гаје геноцидне тенденције према Албанцима и да желе да протерају Албанце из Македоније. То само додатно долива уље на ватру – наводи Ивчева.

Са њом је сагласан и директор Центра за истраживање и аналитику у Скопљу Александар Митовски. Он не искључује могућност да се понови кумановски сценарио из маја 2015. Тада су терористи Ослободилачке војске Косова (ОВК) упали у Куманово и напали македонске снаге безбедности. Борбе су трајале скоро пет дана, а за то време убијено је осам македонских полицајаца, док је 37 рањено.

Оштре речи албанских посланика за говорницом Собрања упућене су пре свега албанској популацији. Верујем да оне имају улогу да анимирају управо албанску заједницу и мобилишу је – сматра Митовски и истиче да би сада напад као у Куманову 2015. лако прерастао у сукоб ширих размера.

Томе у прилог иду и изјаве Алија Ахметија, лидера највеће албанске партије у Македонији ДУИ, који је још почетком марта најавио „план Б“ уколико не буде формирана шиптарска влада.

Извори из безбедносних структура тада су упозорили на могући кумановски сценарио, будући да је Ахмети био оснивач ОВК и врховни командант њене фракције у Македонији, Ослободилачке народне армије (ОНА), која је изазвала рат 2001.

Поставили заставу Албаније

Да је ситуација доведена до усијања, говоре и све чешћи инциденти, иза којих стоје Шиптари. Последњи у низу догодио се управо у Куманову.

Са јарбола на централном кумановском тргу у суботу је скинута македонска застава и уместо ње постављена албанска.

Груевски: Нови избори

Бивши премијер Македоније Никола Груевски, чија је странка ВМРО-ДПМНЕ добила највећи број гласова на децембарским изборима, не одустаје од захтева за организовање нових избора.
– Једини излаз из садашње кризе јесу нови, ванредни парламентарни избори. Нека Заев и његови партнери изнесу шта тачно пише у „Тиранској платформи“ и нек дају народу да сам одлучи о томе – навео је Груевски.

Македонци, који су били шокирани кад су уместо своје видели да се вијори застава друге земље, брзо су реаговали и вратили македонско обележје на јарбол.

Полиција је касније ухапсила двојицу шиптарских младића од 17 и 21 годину из села Слупчане, које се налази 12 километара од Куманова. Кад су им полицајци закуцали на врата, Албанци су се опирали хапшењу, наводећи да нису ништа погрешно урадили.

Како аналитичари оцењују, за тако бахато понашање Албанци налазе оправдање у „Тиранској платформи“, односно скупу шиптарских уцена, које је Заев прихватио да би се докопао премијерске фотеље.

Услови које су Албанци поставили Заеву, а који су написани у Тирани, осим изједначавања албанског са македонским језиком подразумевају и промену заставе, грба и химне. Очигледно је да је то овим младићима из Куманова било довољно да помисле да имају право да македонску заставу замене албанском – кажу аналитичари.

 

Извор: Танјуг