Издвајамо Србија

ОВО МУ НЕЋЕ ПРОЋИ: Харадинају албански пасош ништа не вреди,ево и зашто

Како објашњавају у Министарству правде, држављанство није основ за тражење екстрадиције

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рамуш Харадинај, некадашњи вођа ОВК који у Француској чека одлуку суда да ли ће бити изручен Србији која га терети за ратне злочине, не може бити прослеђен Албанији само због тога што је у понедељак добио држављанство ове земље, пише београдска штампа.

Наиме, како објашњавају у Министарству правде, држављанство није основ за тражење екстрадиције.

– Поступак против Харадинаја покренут је у Србији, због чега је ирелевантно то што је у међувремену добио држављанство Албаније. О томе како ће лице бити изручено одлучује држава којој је поднета молба за изручење, у овом случају Француска. Дакле, против Харадинаја је покренут поступак у Србији и Србија га тражи независно од тога чије држављанство има – речено је у Министарству правде.

Чим је објављено да ће Харадинај добити документа из Тиране, појавиле су се спекулације да би он већ сутра, за када је заказано ново, четврто, рочиште у Апелационом суду у Колмару, могао бити изручен Албанији, јер је постао њихов држављанин.

Овакав сценарио, међутим, отвара питање по ком основу би био извођилв такав расплет и да ли Србија и Албанија имају споразум којим се оптуженима за ратне злочине у једној земљи, суди у другој, чији су држављани.

У Министарству правде кажу да такав споразум не постоји, а како указују, одлуку о евентуалном уступању може донети само надлежни суд, што је у овом случају Виши суд у Београду и додају да „без обзира на непостојање уговора, суд је тај који доноси коначну одлуку да ли ће неко суђење бити уступљено или не“.

Професор Правног факултета у Београду Милана Шкулић каже да Француска одлучује о захтеву за екстрадицију Србије на основу доказа које је Србија поднела.

– Држављанство ту уопште није од значаја. Било би само у случају да је Харадинај држављанин Француске, а држављанство Албаније било би значајно ако би га Албанија кривично гонила – рекао је он.

Такође, како је објаснио, ако би две или више држава тражиле екстрадицију, онда се узима и држављанство у озбзир када се одлучује којој држави ће се дати, али ни тада као кључни аргумент.

– Српски закони се примењују на свакога ко је учинио кривично дело и Француска може изручити Харадинаја Србији без обзира на то чији је он држављанин – каже Шкулић.

Правно гледано, то што је Харадинај добио држављанство Албаније не може да буде од утицаја на одлуку суда у Колмару, каже он и додаје да је овде реч о једној врсти политичке манипулације и провокације, без икаквог правног ефекта.

Извор:Танјуг