Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНЕ УВРЕДЕ У СКУПШТИНИ: Клемпави мајмуне и кретену(ВИДЕО)

БЕОГРАД – У Скупштини Србије забележено је бурно јутро у току којег је било необичних излагања, суза, али тешких увреда… Пред посланицима је данас 57 амандмана на Предлог закона о поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, који предвиђа оснивање банке репродуктивних ћелија и ткива, и чување ембриона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

11.04 – Почела расправа о 57 амандмана на Предлог закона о поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, који предвиђа оснивање банке репродуктивних ћелија и ткива, и чување ембриона.

10.40 – Посланици Нове странке Зоран Живковић и Мариника Тепић поднели су захтев да група демонстраната данас прати седницу Скупштине Србије са балкона, међутим председница парламента Маја Гојковић то није одобрила.

Живковић је најавио да ће тај захтев понављати и убудуће, али је поновио да демонстранте неће насилно уводити у Скупштину Србије. Живковић и Тепић су пријавили 47 демонстраната, да као њихови гости прате седницу са галерије.

10.20 – Лидер СРС Војислав Шешељ рекао је да питање поставља министру просвете Шарчевићу како је могуће да је Марко Миленковић постао државни секретар у министарству чим је напустио СРС због издаје, а у корист СНС у току председничке кампање. Он је питао каква се порука шаље, да треба да будеш неморалан, да издаш и онда добијеш награду.

10.14 – На крају Николићевог излагања, Гојковићева му је рекла хвала и додала да је пробио минутажу на шта јој је он рекао да је срамота што му је одузела два минута јер је ово хтео да подели са грађанима Србије.

На то му је Гојковићева рекла да је разумела његову поруку и да га је зато пустила да доврши, али да треба да зна да свако у породици има неки трагичан и тежак случај, укључујући и њу саму – и потом се расплакала на месту председавајућег.

Она је додала да и сама пролази кроз тешке тренутке због сличног случаја у својој породици.

У том моменту затражила је кратку паузу рекавши да је тражи за себе, а у том тренутку се обратила и неком у сали, нејасно коме јер се није видело у преносу, рекавши да је то срамота и да је свашта доживела на месту председавајућег, али овако нешто никад.

Само секунд-два пре но што је то рекла, чула се некаква вика, мушки глас и речи: Шта се дереш, клемпави, мајмуне један“.

10.08 – Први је говорио посланик ДС Дејан Николић, који се захвалио грађанима не прецизирајући у први мах коме се захваљује. Председница парламента Маја Гаојковић га је опоменула да се држи Пословника, а одмах потом му рекла „овако показујте неком другом а не председнику парламента“. Николић се захвалио свим грађанима, а затим прочитао писмо своје супруге Бојане у српском парламенту у којем се она захваљује свим грађанима Србије на излечењу ћеркице Софије додајући да су грађани који су помогли њено лечење у ствари спасли два живота – Софијин, али и њен јер њен живот као мајке нема смисла без њеног детета.

10.07 – Седница је почела посланичким питањима, први се јавио Дејан Николић (ДС).

10.06 – Почела друга седница Скупштине Србије, у сали је присутно 107 посланика.

Одредбе тог законског предлога односе се на брачне и ванбрачне партнере, жене без партнера или појединце који чувају своје полне ћелије за будућу потпомогнуту оплодњу. Нова решења утврђују правила рада и државних и приватних клиника, такозваних центара за биомедицински потпомогнуту оплођењу, банака дарованих репродуктивних ћелија и ембриона, управе за биомедицине и инспекцијске службе.

Предвиђено је да супружници или ванбрачни партнери имају могућност даровања ембриона који су настали у поступку вантелесне оплодње, а од којих су одустали, уз обавезно спровођење јасне процедуре. Та процедура подразумева пристанак оба супружника, односно ванбрачна партнера за давање ембриона, као и правно и психо-социјално саветовање. Даривање репродуктивних ћелија или ембриона је добровољно, а неће се наплаћивати паровима који их буду користили за добијање потомства.

Извор:Курир