Видео Православље Регион

СЛАВИ ЦЕО БАЛКАН: Православне васкршње литургије и на Космету! (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин
Широм региона Ускрс се данас обележава служењем ускршњих литургиjа и миса у православним и католичким храмовима, причешћем верника и поделом васкршњих jаjа.

Свечана васкршња литургиjа коjу jе предводио митрополит загребачко-љубљански Порфириjе одржана jе у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, а митрополит jе честитао Ускрс свим православним верницима, као и „сестринскоj Kатоличкоj цркви“.

Ширење љубави и jединства у вери главна jе порука послата данас током служења ускршње литургиjе у Саборноj цркви рођења Пресвете Богородице у Сараjеву.
У присуству великог броjа православних верника, уз молитву и читање Jеванђеља слављена jе наjвећа радост хришћанског света и вера у победу живота над смрћу, пренела jе Фена.

Васкрсење Христово свечано се прославља на Косову и Метохији литургијама у Грачаници, Високим Дечанима, Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици и другим манастирима и црквама Епархије рашко-призренске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свечаном поноћном литијом око Храма Светог Димитрија, празничним песмама и црквеним звонима у Косовској Митровици обележен је почетак празновања Васкрсења Христовог.

У непосредној близини Храма Светог Димитрија били су присутни и припадници косовске полиције.

Литургију у Манастиру Грачаници служио је епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством Епархије и сестринством Манастира.

На Косову је у петак вече полиција почела да примењује посебан оперативни план због могућих терористичких напада. Повећане су мере безбедности, што је подразумевало и више полицајаца у близини манастира.

Извор: Танјуг