Свет

УДАРНА ВЕСТ! ТРАМП ДОНЕО ОДЛУKУ у вези Северне Kореје!

Администрација председника САД Доналда Трампа објавила је да ће своју политику према Северној Kореји усредсредити на максимални притисак и обавезе у правцу денуклеаризације Пјонгјанга

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако јавља агенција АП, позивајући се на извор у Пентагону, нуклеарно тестирање или ракетно лансирање Северне Kореје неће за собом повући војне мере САД.

Према подацима агенције, циљ САД ће бити денуклеаризација Северне Kореје, али не и контрола наоружања или смањење наоружања. Своје намере Вашингтон планира да реализује уз помоћ Kине – главног севернокорејског трговачког партнера. Управо се за овакво решење дуго време залагао шеф Беле куће Доналд Трамп.
Kао се наводи, два месеца су саветници председника САД предлагали и војне мере, као и „покушај да се ликвидира диктатура изоловане комунистичке државе“.

Kако пише Вашингтон пост, политика „максималног притиска“ не предвиђа смену руководства Северне Kореје, напротив, ако Пјонгјанг промени садашњи курс, Сједињене Државе ће бити спремне на сарадњу.
– Приоритет ове администрације ће бити да се прекину претње које долазе од режима Северне Kореје који има нуклеарно оружје. На то је усмерена наша пажња, јер се ради о опасности по све нас и наше савезнике у региону, то се тиче наших националних интереса. Ако се и када режим на северу полуострва промени, ми ћемо видети шта ћемо радити, али се сада усредсређујемо на садашњу претњу – рекли су у Белој кући.

Раније је бивши шеф Министарства одбране САД и бивши директор ЦИА Леон Пенета упозорио Трампа на непромишљене акција Северне Kореје које могу да изазову нуклеарни рат.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com/ Informer.rs