Издвајамо Свет

„ВАШИНГТОН ПОСТ“: Обама је био Руски човек а не Трамп!

Руски савезник у америчкој администрацији био је бивши Барак Обама, а не Доналд Трамп, тврди „Вашингтон пост“, наводећи да је бивши председник попуштао Русима на свим пољима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обама се током мандата одлучио за ресетовање односа са Москвом – потписао је споразум о нуклеарном програму Ирана и одустао од оштријих деловања против Башара ел Асада, наводи лист. У тексту се истиче да је Обама „гледао кроз прсте Русији на акт агресије (на Криму)“ и пристао на апсурдан споразум о нуклеарном оружју у прилог једне стране.

Обама је исмејао идеју да је Русија амерички главни геополитички непријатељ, подсећа „Вашингтон пост“.

Лист оптужује Обаму за ресетовање односа са Русијом одмах након рата са Грузијом, потписивање споразума СТАРТ-3, нуклеарни споразум са Ираном, те пружање руке Русији поводом сиријског питања, уз допуштење да се Москва меша на Блиском истоку.

Ако се све то има у виду, може се само закључити да је Обама био марионета Русије, и то не ради неких прљавих послова, већ из своје наивности и слабости, оцењује лист.

С друге стране, изјаве Доналда Трампа током последњих годину и по дана често су биле глупе и срамне, наводи се у тексту.

Ипак, промена Трамповог односа према Русији зауставила је медијску хистерију и свакодневне нападе на Белу кућу водећих америчких листова.

Имајући у виду критику Трампове администрације на рачун Русије поводом Асада и напад на Сирију, чини се да нова администрација почиње да заузима „разуман став“, наводи „Вашингтон пост“.

Извор:Срна