Издвајамо Србија

ВОЈНИ СИНДИКАТ: Доста нам је Вучићеве демагогије о повећању плата војсци и полицији, то слушамо већ две године!

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Током посете касарни „Народни херој Милан Тепић“, у Јакову, Вучић је најавио повећање плата војницима и подофицирима. Међутим, у Војном синдикату Србије за Н1 кажу да су то обећања која слушају годинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након ускршњег обиласка касарне у Јакову, премијер је доручковао с војницима противваздухопловне одбране у друштву ресорног министра и начелника генералштаба.

Након честитања Ускрса војницима уз жељу да увек будно чувају сигурност грађана, уследило је и ускршње обећање. Поред модернизације војске, набавке наоружања и нових униформи, Вучић каже да ће војници имати и веће плате.

„То ћемо ове године да урадимо, нешто ћемо и овим вишим чиновима, али значајно више, ако то буде могуће, дакле, то вас молим да ви седнете, мислим да је то могуће да не идемо линеарно, већ да то урадимо за оне који су на веома важном систему одбране, а то су војници и подофицири“, казао је Вучић.

Поред примања, војска има и друге проблеме који се не решавају, поручују из Војног синдиката Србије. За Н1 кажу да је прича о повећању плата демагогија који слушају више од две године.

„Као резултат тога, имамо припаднике војске на улицама. Ми не можемо да се договоримо с министром одбране и претходним Гашићем и садашњим Ђорђевићем већ више од две године да ступимо у преговоре за закључење колективног уговора. Ми смо данас имали прилике да чујемо да је премијер рекао да ће значајно да увећа плате војницима, свако ко зна како се у војсци обрачунавају плате он зна да је то немогуће без значајних измена одређених прописа, волели бисмо да видимо како то премијер замишља да уради“, каже Новица Антић, Војни синдикат Србије.

„Мислимо да је његова данашња изјава заправо демагогија којом ми слушамо уназад више од две године“, додаје он.

На који начин и када ће се увећати примања војницима премијер није прецизирао. На писање медија о наводној продаји система С 300 Хрватској деведесетих година, чије тврдње је Русија демантовала, Вучић каже да нема шта даље да коментарише.

„Ми немамо информације да Хрватска има С 300, иначе то не може да се сакрије, то није игла, то је много већи ракетни систем од ових које видите, а шта је ко са ким трговао то је неко друго питање и нека друга ствар, не желим у то да се мешам“.

Вучић није крио да је с руским председником Путином причао о томе како би Србија могла да добије систем С 300, али је новинарима открио да око тога није постигнут договор. Додаје да се у наредним недељама може очекивати да у Србију стигну прве испоруке оружја које су договорене са Русијом.

Како је рекао ради се о ловачким авионима МИГ 29, модернизованим тенковима и борбено-извиђачким возилима.

 

Извор: Н1