Издвајамо Србија

ВОЗАЧИ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Возићемо брже, јаче, боље – ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО!

Гориво ће у Србији због раста цена барела нафте у свету, за само две недеље у просеку да поскупи за пет динара по литру, прогнозирају стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бензин БМБ 98, који је прошлог петка коштао 151 динар по литру, јуче се у просеку продавао за скоро 154, а у наредних десет дана поскупеће на више од 156 динара. Цена евродизела ће у истом периоду са 150 скочити на 155 динара. Пумпаџије кажу да поскупљење горива диктира цена барела нафте на светском тржишту, која је скочила због нових ратних дејстава у Сирији, пише Информер.

Светска кретања

Власник „Кнез петрола“ Срђан Кнежевић рекао је да је сходно поскупљењу барела нафте на светском тржишту морало да поскупи и гориво у Србији.

– Поскупљење је почело још у петак и до данашњег дана све врсте горива су поскупеле за два до три динара. Међутим, ако погледамо нагли пораст цена барела нафте на светском тржишту за више од шест одсто, јасно је да тренутна цена у Србији није довољна и да ће морати још да порасте. Према неким нашим рачуницама гориво у Србији ће поскупети још два до три динара у наредних десет дана и ту ће се зауставити раст цена.

Наравно, под условом да се у свету не догоди нешто ново, што ће утицати на цену нафте и што ми не можемо да предвидимо – рекао је Кнежевић и додао да ће цена горива сигурно расти додатно до краја године.

Независне цене

Економиста Љубомир Маџар сматра да је због неизвесне политичке ситуације у свету готово немогуће предвидети колико нас поскупљење очекује до краја године.

– Када гориво за само две недеље поскупи пет динара по литру, што представља више од три одсто основне цене, онда је то изненадно и велико поскупљење. Сматрам да је немогуће предвидети цену до краја године, јер се не може предвидети политичка ситуација у свету која на то утиче. Једино је сигурно да ће овај нагли пораст сигурно угрозити пројектовану цену од 160 динара на крају године – јасан је Маџар.

 

Извор: Информер