Издвајамо Православље

ЗАРОБИЛИ СУ ПОЛА СЕЛА У ЦРКВУ И ДИГЛИ ЈЕ У ВАЗДУХ: Незапамћена судбина цркве Светог Петра и Павла у Кривој Реци(ВИДЕО)

На падинама планине Копаоник, у Кривој Реци код Бруса, налази се црква Светог Петра и Павла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црква Светог Петра и Павла изграђена је давне 1618. године. Њен изглед карактеристичан је за цркве подигнуте у доба отоманске владавине.

Основа цркве Светог Петра и Павла је једнобродна са наткресом. Живопис у њеној унутрашњости слабо је очуван, а сматра се да је настао 1621. године.

За цркву Светог Петра и Павла везана је једна од најтрагичнијих прича током Другог светског рата, када је настрадало 60 посто становништва Криве Реке.

У то време Крива Река важила је за једно од најразвијенијих села у Србији. Стока се множила, а пољопривреда цветала. Међутим, један догађај, који се одиграо 11. октобра 1942. године, завиће Криву Реку у црно.

Током Другог светског рата 1942. године, немачке и бугарске снаге су, током једне казнене експедиције, ушле и у Криву Реку. У том тренутку велики број становника нашао се у цркви. Немачки и бугарски војници опколили су цркву, затворивши унутра све оне који су се ту нашли, а затим је дигли у ваздух. Том приликом настрадало је више од 30 цивила, махом жене и деца.

Казнена експедиција трајала је од 10. до 16. октобра, а том приликом, сматра се, убијено је више од 60 посто становништва Криве Реке.

Конзервација фрескосликарства обавила се током 1975. и 1976. године.

Као споменик културе од великог историјског значаја црква Светог Петра и Павла у Кривој Реци налази се под заштитом Републике Србије од 1979. године.

Мештани Криве Реке сваке године 12. октобра одају почаст страдалима, полажући венце на спомен-плочу.

Извор:Опанак/С.В./Србија Јавља