Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ ЗАПАЊЕНИ: Трамп открива строго чуване тајне о убиству Кенедија

ВАШИНГТОН – Да ли ће амерички председник Доналд Трамп омогућити јавности да има увид у неколико хиљада тајних владиних досијеа који се односе на убиство председника Џона Ф. Кенедија (ЈФК) 1963. године – питање је на које се неће још дуго чекати одговор.

Џон Кенеди (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговор ће да уследи већ за неколико месеци, а можда и неколико недеља, пише портал „Политико“.Према року који је успостављен законом, Трамп има још неколико месеци да размисли да ли ће блокирати или не обелодањивање 3.600 досијеа везаних за убиство Кенедија – догађаја који је као ниједан други у модерној америчкој историји покренуо лавину теорија завере.

Та документа се налазе запечаћена у Националном архиву.Оно што се зна о „ЈФК документима“ већином долази од ЦИА и ФБИ, а неки би можда могли да расветле да ли су те агенције направиле пропусте и да ли је било завере око Кенедијевог убиства.

Неименовани званичник Беле куће је прошле недеље рекао за „Политико“ да је Трампова администрација упозната са тим законом и да сарађују са Националним архивом да би се „омогућио несметан процес у ишчекивању рока у октобру“.

Према закону из 1992. године, документа о Кенедијевој смрти морају у потпуности постати јавна 26. октобра ове године, тачно на 25-годишњицу доношења тог закона.Трамп, међутим, може да одлучи и да не буде тако. „Политико“ наводи да о овом питању одлуку доноси искључиво и само председник САД.

 

Извор: Танјуг