Издвајамо Свет

ТАЈНЕ СЛУЖБЕ САД ЗАПАЊЕНЕ АKЦИЈАМА KИНЕ: Kинези суровим елиминацијама и хапшењем почистили шпијунске мреже ЦИА

Фото: Јутјуб

Пекинг је систематски растурио шпијунске напоре ЦИА-е у Kини почетком 2010. године, убивши или затворивши више од десетак тајних извора, известио је у недељу Неw Yорк Тимес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тимес, цитирајући 10 актуелних и бивших америчких званичника који су говорили под условом анонимности, описао је овај обавештајни инцидент као један од најгорих у претходних неколико деценија.

Наводи се да, чак и сада, обавештајни званичници нису сигурни да ли је САД издала кртица унутар Централне обавештајне агенције или су Kинези хаковали тајни систем који је агенција користила да комуницира са страним изворима.

Што се тиче штете нанесене на оно што је била једна од најпродуктивнијих америчких мрежа, међутим, није било сумње: најмање десетак извора ЦИА-е је убијено у периоду од краја 2010. године до краја 2012. године, укључујући и једног који је убијен испред колега у јасном упозорењу свима онима који можда шпијунирају, известио је Тимес.

Све у свему, 18 до 20 извора ЦИА-е у Kини су или убијени или затворени, како кажу двојица бивших високих америчких званичника који су цитирани. То је била тешка препрека за мрежу која је, до тада, радила на свом највишем нивоу годинама.

Ти губици су били упоредиви са бројем америчких средстава изгубљених у Совјетском Савезу и Русији због издаје два злогласна шпијуна, Олдрича Амеша и Роберта Хансена, наводи се у извештају.

Западне службе за шпијунажу традиционално имају проблем да развију шпијунске мреже у Kини и Русији.

ЦИА-ин лов на кртицу у Kини, након великих губитака у њиховој мрежи тамо, био је интензиван и хитан. Скоро сваки запослени у америчкој амбасади у Пекингу је испитан, наводе ове новине.

У међувремену, администрација тадашњег председника Барака Обаме је захтевала да зна зашто је њихов ток обавештајних података из Kине успорен.

Ова открића су уследила јер је ЦИА затражила да утврди како су нека од њихових строго поверљивих докумената објављена пре два месеца од стране WикиЛеакс-а, а ФБИ испитује могуће везе између кампање Доналда Трампа и Русије.

И ЦИА и ФБИ су одбили да коментаришу ове вести.

https://youtu.be/RTr4Mq78bWM

 

Извор: Wебтрибуне.рс