Издвајамо Србија

БАЛКАН ЈЕ КОЛЕВКА: На западу призната ИСТИНА О ПОРЕКЛУ ЉУДИ

Коначно…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историја људске еволуције могла би се почети писати изнова јер су научници у Европи открили фосиле који указују на то да се човек раздвојио од мајмуна на том континенту, а не у Африци, јављају агенције.

Већина стручњака верује да су се људски преци еволуцијски раздвојили од мајмуна пре седам милиона година у средишњој Африци, где су хоминиди затим живели идућих пет милиона година пре нове фазе еволуције.

Научници су, међутим, пронашли два фосила мајмуноликих створења с људским обликом зуба у Бугарској и Грчкој који су стари 7,2 милиона година.

Откриће тог створења, названог Граецопитхецус фреyберги, доказује да су наши преци почели еволуирати у Европи 200.000 година пре најранијих афричких хоминида.

Међународна екипа научника тврди да то откриће потпуно мења људску историју и последњег заједничког рођака шимпанзе и људи, такозвану еволуцијску карику која недостаје, сврстава на подручје Балкана.

Шимпанзе су најближи живући сродници људима јер с њима деле 95 посто гена. Еволуција последњег заједничког сродника обема врстама средишња је и најважнија расправа палеоантропологије.

У доба пре више од седам милиона година климатске промене претвориле су источну Еуропу у отворену савану што је присилило мајмуне да пронађу нове врсте хране и резултирало прелазом на двоножност, пишу научници у часопису Плос Оне.

– Ова студија мења постојеће идеје повезане с местима на којима је човечанство направило прве кораке“, рекао је професор Николај Спасов с Бугарске академије наука.

– Граецопитхецус није мајмун. Он је хоминид и директан је предак човеку. Његова је прехрана повезана с релативно сувом и чврстом вегетацијом саване и зато, као и људи, има широке кутњаке и густу глеђ – каже Спасов.

Научници су анализирали два позната узорка Граецопитхецуса, доњу вилицу из Грчке и горњи преткутњак из Бугарске.

Користећи се компјутерском томографијом успели су визуелизовати унутрашње структуре фосила и установили да су корени преткутњака били повезани.

– Велики мајмуни типично имају два или три одвојена корена, а корени Граецопитхецуса делимично су повезани, што је карактеристика модерних људи, раних људи и неких врста праљуди – рекла је водитељка истраживања, професорка Медлин Боеме са универзитета у Туебингену.

То сугерише да је Граецопитхецус био хоминид и да је неколико стотина хиљада година старији од најстаријег афричког хоминида, откривеног у Чаду.

– То нам омогућује да раздавање људи од мајмуна сместимо у Европу“, рекао је палеоантрополог Давид Бегун са универзитета у Торонту.

Ова теорија ће изменити почетак људске историје’

Током тог раздобља Средоземно море знало је потпуно пресушити, што је мајмунима и раним хоминидима омогућавало да прелазе с континента на континент.

– Буде ли прихваћена, ова теорија ће изменити почетак људске историје“, рекла је професорка Боеме.

Наравно, има и скептичних.

– Могуће је да је човечанство изворно настало у Европи, али имамо много чврстих доказа, укључујући неколико лобања и парцијалних костура, који тај догађај смештају у Африку – каже антрополог Питер Ендрјуз из Природословног музеја у Лондону.

– Био бих врло опрезан у супростављању сазнања из изолованих фосила са свим доказима који су прикупљени у Африци – закључио је.

 

Извор: srbijadanas.com /