Издвајамо Спорт

ИСКРЕНО – НОВАК ОТВОРИО ДУШУ ПРЕД РОЛАН ГАРОС: Толико тога сам постигао да могу сутра да оставим рекет!

На данашњи дан, пре тачно 52 недеље, Новак Ђоковић је после освојене титуле у Мадриду имао 9.025 АТП бодова предности у односу на првог најближег пратиоца. Међутим, у понедељак, на почетку турнира у Риму, најбољи српски тенисер заостаје 3.515 бодова за Ендијем Марејом. Новак не жели да се крије и тражи проблеме у другима, већ каже да је он главни “кривац”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако морам да свој тенис опишем у једној реченици, рекао бих да сам у “периоду транзиције”. Од почетка каријере, имао сам срећу да само напредујем. Играо сам више година на врхунском нивоу и постизао сам сјајне резултате. Прошле године, после тријумфа на Ролан Гаросу, нисам претпоставио шта може да се догоди. Увек сам проналазио начине да се мотивишем, да тражим још, али…

Али, Новак се први пут у каријери нашао у потпуно непознатој ситуацији.

– Осетио сам да не могу да пронађем мотив. Било ми је потребно неколико месеци да размислим о свему и да вратим “моџо” (мојо). Добро сам почео 2017. годину, победом у Дохи, али онда је дошао несрећан пораз на Аустралијан опену. Ментално сам постао јачи, међутим, моја игра као “да није била ту”. После свега, срећан сам пласманом у полуфинале Мадрида, што је мој најбољи резултат у години. Он ми показује да сам на правом путу – рекао је други тенисер света.

Ђоковић признаје да ће турнир у Риму показати “где се тренутно налази”.

– Важно ми је шта ћу да урадим. Можда ми Рим буде одскочна даска, а можда ћу морати још мало да сачекам. Једино је сигурно да дајем све од себе. Покушавам да се пронађем, како на терену, тако и ван њега, и да пронађем додатну снагу.

Новак у 2017. има скор од 14 победа и четири пораза, што је његов најслабији старт у последњих десетак година.

– Када више не будем желео да добијем сваки меч, када ме не буду привлачиле грен слем титуле или прво место на АТП листи, тада ћу престати да професионално играм тенис. Толико тога сам постигао у животу и спорту да слободно могу да оставим рекет и наставим да уживам. Имам породицу, а ускоро ћу други пут постати отац. Да ли ми је потребан стрес сваког дана? Срећом, још желим да побеђујем. Међутим, морам да пронађем нову инсипирацију.

Ђоковић је, на крају, прокоментарисао и разлаз са Маријаном Вајдом, али није желео да открије име новог тренера.

– Било ми је тешко да урадим то што сам урадио. Ретки су тенисери који пуних десет година раде са истим тимом, истим тренером, физиотерапеутом… У последње три сезоне имао сам 208 победа. Као спортиста и људско биће, потребна ми је стабилност. Сваки дан радите исте ствари, и понекад… понекад не иде. Живот се “креће” у циклусима и ја још учим и растем. Шта год да будућност доноси, не могу да је предвидим. Понекад је потребно да се зауставите, да станете и добро размислите на секунд. У животу не постоје гаранције – додао је Ђоковић

 

Извор: sport.blic.rs