Издвајамо Свет

КИНА ЗАПРЕТИЛА САД: Напустите Јужно кинеско море или ћете скупо платити!

Кинеска морнарица је послала упозорење морнарици САД-а да ће бити „последица“  уколико не уклоне њихов ратни брод који тренутно патролира Јужним кинеским морем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ратном броду САД-а је речено да напусти регију где је тренутно усидрен, а која се налази на 12 наутичких миља од острва Спратли „без дозволе“, како наводи Пекинг.

Након што је УСС Дјуи дириговани разарач упловио у воде близу поменуте земље „без дозволе кинеске владе,“ државна морнарица ју је“ упозорила да оде“, рекао је Лу Канг, потпарол кинеског Министарства међународних послова.

Кина је осујетила недавну патролу САД-а, наводећи да она „подрива кинеску сувереност и сигурносне интересе.“ Пекинг је ургирао да Вашингтон „исправи своју грешку“ и да се суздржи од даљих провокација које могу нашкодити „миру и сигурности региона,“ као и међусобну сарадњу између Кине и САД-а.

„Престаните да даље провоцирате поступцима који подривају кинеску сувереност и морнарички интерес како бисте избегли да нашкодите миру и сигурности региона и дуготрајној сарадњи између ове две земље,“ навео је Лу Канг. Он је додао да ове патроле могу проузроковати „неочекиване несреће у ваздуху и на мору,“ наводи Ројтерс.

УСС Дјуи разарач је упловио у зону Несташног гребена на Спратли острву, унутар 12 наутичких миља од спорне територије у среду. Обалске воде које се протежу на 12 наутичких миља се класификују као територијалне воде по конвенцији Уједињених Нација из 1982. године, што значи да улазак САД-а изазива територијално власништво Кине.

Спратли острва су дуго била у центру спора између Кине, Филипина, Вијетнама, Малезије, Брунеја и Тајвана јер је тај регион од стратешког значаја за привреду тог региона. Право које Пекинг полаже на скоро целу површину Јужног кинеског мора богатог ресурсима и конструкцију војних објеката на острвима је критиковано од стране америчке владе. Кина је константно наводила да ће решити спор са својим комшијама, одбијајући пресуду хашког трибунала из 2016. године која није одобрила права Кине и која је ишла у корист Филипина.

Ратни брод САД-а је био и раније примећен у том региону али је улазак у среду први од доласка Доналда Трампа на председничко место. У међувремену, амерички председник тражи подршку од кинеског председника Зија Јинпинга да спречи Северну Кореју која наставља да спроводи нуклеарна и ракетна тестирања.

 

Извор: Wебтрибуне.рс