Издвајамо Регион

КОМШИЈЕ СА БАЛКАНА ПОБЕСНЕЛЕ НА ПУТИНА ПОСЛЕ ЊЕГОВОГ ОДГОВОРА: Ћирилица је настала у…

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Владимир Путин састао се јуче са председником Македоније Ђорђем Ивановим. Поред разговора о актуелној политичкој ситуацији у тој земљи речи је било и о ћирилици. А став руског председника на ту тему изазвао је бес у суседној Бугарској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Путин које се се Ивановим састао на Дан словенске писмености, рекао је да словенско писмо у Русију стигло из Македоније.

ПРВА ГЕЈ ПРЕМИЈЕРКА: Хрватица Ана Брнабић постаје премијер Србије

– Словенски алфабет је у Русију дошао са македонског тла – рекао је Путин Иванову, који је одао почаст словенским просветитељима Ћирилу и Методију, творцима глагољице, која је служила као база за садашње словенско писмо.

Прва је реаговала Екатерина Захаиева, бугарска министарка спољних послова, коментаром на Фејсбуку у коме је нагласила да Путин не зна историју.

– Настајање словенске писмености не може се одвојити од Бугарске државе. Изненађена сам да председник највеће словенске нације не зна историју – алудирајући да чињеницу да је Бугарска одувек желела да присвоји Македонију, што су у неколико наврата и успевали, због чега све што је њихово сматра за своје.

КО СЕ НЕ ЈАВИ У ВОЈСКУ ИДЕ НА РОБИЈУ: Ево шта се крије иза позива због којих је Србија у паници…

Бугарски премијер Бојко Борисов отишао је и корак даље и навео да таквим коментарима Русија покушава да изврши притисак на Софију преко Србије и Македоније.

 

Извор: Blic.rs