Издвајамо Свет

МОСКВА ОПАЛИЛА ШАМАРЧИНУ ЦРНОЈ ГОРИ – ЗАХАРОВА: Саветујем руским грађанима да не путују у Црну Гору!

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

„Говорили смо у више наврата да официјелна руска страна није била укључена ни на који начин у организацију незаконитог деловања у Црној Гори. Сматрамо да је прича о „државном  преврату“ и наводном учешћу Москве у афери коју је пласирала званична Подгорица очигледан пример погрешног информисања чији циљ је дискредитација Русије, оријентисање црногорских грађана против братског руског народа, као и прикривање антидемократских метода Подгорице у увлачењу земље у НАТО упркос ставу грађана“, рекла је портпарол МСП РФ Марија Захарова, коментаришући тврдње шефа црногорске дипломатије Срђана Дармановића изречене у интервјуу за словачку агенцију TASR.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карактеришући руске инвестиције као неефикасне, истиче Захарова, „министар заборавља да су основни узроци негативног расположења једнострани деструктивни потези црногорског руководства, и стварање вештачких препрека приватном бизнису.

Државна елита у Црној Гори често, нажалост, не делује по закону. У таквим условима руски грађани и предузетници озбиљно ризикују да се нађу под притиском црногорских власти и суоче са директним претњама и провокацијама, нагласила је дипломата.

У ситуацији када се у Црној Гори наставља распиривање  антируске хистерије и у контексту општег регреса билатералних односа, принуђени смо да неизоставно препоручимо руским грађанима да двапут размисле пр него што крену у ту земљу, рекла је Захарова, преноси агенција Тасс.

Гору рекламу Црне Горе у вези са Русијом од изјава министра спољних послова Дармановића тешко би било смислити, рекла је портпарол МСП РФ.

Она је такође изјавила да је Русија спремна да пружи Црној Гори објашњење поводом забране уласка у земљу члана Демократске партије социјалиста Црне Горе Миодрага Вуковића.

„Није никаква тајна да се Црна Гора прво прикључила антируским санкцијама ЕУ, укључујући и санкције персоналног карактера. Ми смо увек говорили да задржавамо право да применимо узвратне мере, базиране на реципроцитету, што је иначе правило у дипломатији. Одговарајуће објашњење биће дато црногорској страни“, рекла је портпарол руског дипломатског ресора.

 

Извор: Руска реч