Издвајамо Србија

ОД ЛЕТА ДРУГА ПРАВИЛА ЗА ПЕНЗИЈУ: Ево која битна ствар се укида

БЕОГРАД – После најаве председника Владе да запослени више неће плаћати доживотне казнене поене уколико превремено оду у пензију, министар за рад каже да би та иницијатива, кроз измене Закона, пред посланицима требало да се нађе у наредних неколико месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Задовољни првомајском честитком, синдикати наводе да ће то знатно растеретити све запослене у Србији.

– Имају године стажа, али нису довољно стари. Неретко су радници предузећа у стечају, жртве лоших приватизација. Превремена пензија досад је значила и доживотно умањена пензија. То правило, после деценија у разним облицима, ускоро одлази у прошлост.

Казнени поени нису симболични, износе и до 20 одсто пензије. Циљ није да се људи подстакну да превремено иду у пензију, напомињу синдикати.

„Циљ је да онај ко нема алтернативу, ко је изгубио посао, не може да нађе посао у тим годинама, да му се обезбеди егзистенција. Јутрос и јуче када су чули премијера на десетине позива сам добио од људи који су рекли како је ово значајно за запослене у Србији“, каже Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Иницијатива покренута пре годину дана подразумевала је и преговоре са ММФ. У Влади тврде да новца за то има. Да таква издавања не би требало да угрозе фискалну стабилност, сагласни и економисти.

Економиста Љубодраг Савић сматра да је то добар предлог и да он води рачуна у социјалном смислу о људима.

„Не треба заборавити да је већина наших пензија ниска, друга ствар: то су људи у годинама који не могу да зараде додатни приход, и треће: ми смо ушли у процес транзиције, када младе генерације мало воде рачуна о старијим генерацијама“, каже Савић.

Фискални савет ће свој став изнети када иницијатива прерасте у званичан нацрт. Из Владе најављују да ће се измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању пред посланицима наћи у наредних неколико месеци. Требало би да донесу и боље услове за пољопривредне пензионере и укидање привремених решења за пензије.

Извор:РТС